Muhamed Filipović: Zašto je Ratko Mladić za neke heroj

Bosna i Hercegovina
Muhamed Filipović: Zašto je Ratko Mladić za neke heroj
.

Akademik Muhamed Filipović, komentirajući presudu Ratku Mladiću, kojom ga je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora, kazao je večeras da je genocid eklatantno politički zločin.

Predstavlja pokušaj da se uništi jedan narod, skupina. Za takvu jednu namjeru, za takav akt - mora postojati namjera, a ona potiče iz političkog načina mišljenja - kazao je Filipović.

Navodi kako je savršeno jasno da ovako izricanje presude, "koja podrazumijeva politički kat - bez objašnjenja odakle politika potiče, predstavlja manjak kvalitete same presude".

Smatra da je Srbija odgovorna "ne samo zbog toga što je Mladić bio komandant njene vojske, što je bio na platnom spisku JNA, i zbog toga što je kontinuitet same ideje prelaska Srbije preko Drine i stvaranja prekordinske jedinice - dio projekta".

To je vid kontinuiteta te politike - riječi su Filipovića.

Dodao je da postoje mišljenja i vidljive idoktrinacije.

Ljudi izražavaju kolektivnu psihologiju. Svaki od njih se boji da se udalji od srpskog mišljenja, zato je Mladić za njih heroj - mišljenja je Filipović.

Ističe i da je rat u BiH došao po proglašenju nezavinosti i međunarodnom priznanju BiH.

Odgovor je došao oružjem. Srpska strana nije imala razlog da uzima oružje. Srbi nisu bili u inferiornom položaju u BiH. Imali su prednost, nikakav razlog nisu imali. Jedini razlog, koji je Karadžić rekao - "mi Srbi želimo da živimo u jednoj državi" - kazao je Filipović, dodavši da je to bio ahistorijski zahtjev, ali je nakon svega, kao najvažnije istakao da je presuda završena.

 

(N1)

Ne propustite