SDA: Presuda Mladiću treba dovesti do suočavanja s istinom

Bosna i Hercegovina
SDA: Presuda Mladiću treba dovesti do suočavanja s istinom
.

Stranka demokratske akcije smatra da presuda Ratku Mladiću na najtežu kaznu koju Haški tribunal može izreći predstavlja makar djelić satisfakcije za žrtve genocida i masovnih zločina.

- Naša pažnja u ovom trenutku i u budućnosti treba da bude okrenuta prema žrtvama, a ne prema zlikovcima kakav je Mladić. Očekujemo da i ova presuda konačno dovede do suočavanja s istinom kao ključne tačke u procesu obnove povjerenja u BiH i u regionu. Ona je posebno važna za srpski narod, jer je ona šansa da se hipoteka nesporno počinjenog užasnog zločina skine s naroda i odgovornim učine zločinačka rukovodstva koja su narod poveli stranputicom - navodi se u saopćenju.

Iz SDA ističu da, iako je Vijeće Haškog tribunala pravilno utvrdilo činjenice o događajima u ratu u BiH, sa žaljenjem konstatiraju da nije smoglo snage da ih ispravno pravno kvalificira  tj. da je počinjen genocid, ne samo u Srebrenici, već i u drugim općinama.

- Unatoč tome, smatramo da je Haški tribunal u svom dosadašnjem radu utvrdio istinu o događajima u BiH od 1992.-1995. godine. Posao Haškog tribunala mora nastaviti Sud BiH tako da svako ko je počinio ratni zločin treba doći pred lice pravde - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Ne propustite