Mušić: Presuda Mladiću predstavlja nadovjeru presude za genocid u Srebrenici

Aktuelno
Mušić: Presuda Mladiću predstavlja nadovjeru presude za genocid u Srebrenici
.

Presuda Sudskog vijeća Haškog tribunala zločincu Ratku Mladiću predstavlja nadovjeru presude Međunarodnog suda u Hagu za genocid u Srebrenici izrečene 2007. godine, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edina Mušića.

U saopćenju se navodi da je tom presudom sud utvrdio da je počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici od strane dijelova Vojske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Dodaje se da je komandantu te vojske danas utvrđena odgovornost za zločine kako u Srebrenici tako i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine sa najvećom mogućom kaznom.

- Ovo predstavlja još jedan dokaz da je postojala velika opravdanost podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije. Ubijeđen sam da će sve one koji su slijedili upute zločinca Mladića i počinili zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u periodu 1992-1995 godina stići pravda - navodi Mušić.

Smatra da bi najveću relaksaciju stanja i odnosa u regionu naspram svih istorijskih istina predstavljala neka buduća javna izvinjenja.

 

Ne propustite