Institut Yunus Emre organizirao konferenciju 'Mevlana Dželaludin Rumi'

Objavljeno:21.11.2017 - 19:07
A A A Times Arial

 U organizaciji Instituta "Yunus Emre" Mostar te studenata i profesora Odsjeka za turski jezik i književnost Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, u utorak je u prostorijama Instituta održana kratka konferencija pod nazivom "Mevlana Dželaludin Rumi – Okean znanja".

Tom prilikom, predavači Igor Pintarić i Tajma Merdan upoznali su prisutne s biografijom, glavnim djelima i filozofijom tog velikog islamskog mistika i mislioca, a napravljen je i poseban osvrt na mevlevijsko tasavufsko učenje i "semu", odnosno derviški ples i njegovu simboliku.

U toku programa emitiran je i kraći dokumentarni film u kojem je prikazana "sema", istaknuto je iz Instituta "Yunus Emre".

Na samom kraju konferencije predavači su uputili publiku u izvore koje su koristili prilikom kreiranja predavanja te preporučili literaturu za sve one koji su više zainteresovani za navedenu temu, prenosi Fena.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!