SAVJETI

Aktivni ugalj spašava od većine toksina: Pred ovim je ipak nemoćan!

Objavljeno:21.11.2017 - 13:55
A A A Times Arial

Svojstva aktivnog i običnog uglja su gotovo identična. Aktivni ugalj koristi isključivo za medicinsku primjenu. Hemijski se veže na druge materije u svojoj površini, pa se koristi za apsorpciju toksina, atoma i jona. Aktivni medicinski ugalj ima niz pora, odnosno prilično je šuplje građe, a te pore pomažu u hvatanju toksina, odnosno sprečavanju njihove apsorpcije i širenja po organizmu. Vrlo je efikasan ako se uzme tokom prvog sata nakon uzimanja toksina, ali nemojte misliti da djeluje na sve toksine...
 
Kod trovanja alkoholom, cijanidom i metalima gvožđa i litijuma, kiselina koje brzo uništavaju unutrašnje tkivo, aktivni ugalj neće biti efikasan... Ali može nekome da spase život kod, na primjer, ugriza zmije, uboda crne udovice, zaraženih komaraca i slično...

Mnogima će biti prvi izbor kada nastupi proliv, vezaće na sebe toksine unijete konzumacijom, spriječiće njihovo širenje i pomoći će da se brže eliminišu iz organizma. Kod proliva se ne savjetuje da se koristi duže od četiri dana, a za detoksikaciju je potrebno sedam dana. Nije preporučljivo uzimati ga duže vrijeme jer prijanja uz sluzokožu probavnog sistema i vezuje vodu. Kada se primjenjuje u kraćem vremenskom periodu potpuno je siguran i neškodljiv, a može da se koristi i kod djece.
 
Ugalj za ljepotu

 
Uz ovu, jedna od poznatijih upotreba aktivnog medicinskog uglja je izbjeljivanje zuba. Stavite ga malo na četkicu za zube, dobro istrljajte zube i isperite dok voda ne bude "čista". Ovo možete da ponavljate dva do tri puta nedjeljno.
 
Posebna pažnja se savjetuje onim osobama koje uzimaju svakodnevnu terapiju da se posavjetuju sa svojim lekarom kako ne bi došlo do smanjivanja ili pojačavanja djelovanja terapije.

Uz to, ako osetite nuspojave poput povraćanja i proliva, prestanite da ga uzimate i tada se posavjetujte s lekarom.

(vecernji.hr)

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!