IZVJEŠTAJ

MMF: Ostvaren napredak u pripremi fiskalno odgovornih nacrta budžeta za 2018.

Objavljeno:21.11.2017 - 11:30
A A A Times Arial

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) primijetila je napredak u pripremi fiskalno odgovornih nacrta budžeta za 2018. godinu Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), te podstiče vlasti da blagovremeno i u skladu sa preporukama MMF-a, završe proces pripreme budžeta institucija BiH.

"Ekonomija BiH doživljava ciklični oporavak koji je ipak slabiji u odnosu na ostatak istočne Evrope. Izvoz, kao i doznake iz inostranstva bilježe porast, a očekuje se i rast inflacije u 2017. godini. Iako je održana makroekonomska stabilnost, osnovni cilj programa - podsticanje rasta i otvaranje radnih mjesta i dalje je u velikoj mjeri neriješen", upozorio je u pisanoj izjavi šef Misije MMF-a za BiH Nadim Ilahi.

On je istakao da je na polju sprovođenja strukturalnih reformi ostvaren određeni napredak, posebno na nivou Republike Srpske i FBiH.

"Međutim, sprovođenje nekih od ključnih mjera iz programa odvija se mnogo sporijim tempom od očekivanog. Prethodne mjere na prvi pregled programa obuhvataju usvajanje entitetskih budžeta za 2018. godinu kao i usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH izmjena i dopuna zakona kojim će se povećati akcize na gorivo", rekao je Ilahi.

On je pojasnio da je to neophodno da bi se odblokirao najveći paket spoljnog finansiranja, koji je odnedavno na raspolaganju za ključne investicije u infrastrukturu.

"Kontinuirano kašnjenje u tom pogledu usporilo je ekonomski oporavak i uticalo na izglede za brži rast i otvaranje novih radnih mjesta", ocijenio je šef Misije MMF-a.

Ilahi smatra da odsustvo novog zakona o osiguranju depozita u Parlamentarnoj skupštini BiH odgađa modernizaciju legislative bankarskog sektora s obzirom da su već usvojeni zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo u Republici Srpskoj i FBiH.

Proces temeljne procjene vrijednosti (due diligence) za "BH telekom" i "Hrvatski telekom" Mostar koji je inicirala Vlada FBiH i usvajanje kvartalnih koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza što treba da uradi Upravni odbor UIO BiH, te poravnanje međuentitetskih dugovanja, u narednim sedmicama je od ključnog značaja kako bi se program vratio na pravi kolosijek, rekao je Ilahi.

On je na kraju posjete Misije MMF-a BiH, poručio da je osoblje MMF-a na raspolaganju vlastima u pružanju pomoći u ovom pogledu.

Predstavnici MMF-a posjetili su BiH u periodu od 7. do 21. novembra, kako bi vodili razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i srednjoročnim perspektivama u okviru Konsultacija po članu četiri za 2017. godinu kao i o politikama za prvi pregled ekonomskog programa BiH , koji je podržan MMF-ovim proširenim aranžmanom (EFF).

 

(Srna) 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!