Suu Kyi: Mijanmar se nada postizanju dogovora s Bangladešom o Rohingyama

Svijet
Suu Kyi: Mijanmar se nada postizanju dogovora s Bangladešom o Rohingyama
.

Mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi u utorak je kazala da se nada da će pregovori s Bangladešom ove sedmice rezultirati memorandumom o "sigurnom i dobrovoljnom povratku" Rohingya muslimana koji su izbjegli u Bangladeš tokom posljednja tri mjeseca.

Operacija borbe protiv pobunjenika koja je započela u mijanmarskoj državi Rakhine natjerala je od kraja augusta više od 600.000 Rohingya na bijeg iz ove većinski budističke zemlje, podsjeća Reuters.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su optužile mijanmarsku vojsku za činjenje zločina, uključujući masovna silovanja, nad Rohingyama tokom ove operacije.

- Mi ne možemo reći da li se to događalo ili ne. Kao odgovornost vlade, mi moramo osigurati da se to ne dešava - kazala je Suu Kyi novinarima odgovarajući na pitanje o kršenjima ljudskih prava, nakon sastanka s visokim zvaničnicima na Azijsko-evropskom sastanku (ASEM) i mijanmarskoj prijestonici Naypyidaw.

Govoreći o pitanju povratka Rohingya, Suu Kyi je rekla da će u srijedu i četvrtak biti održani razgovori s ministrom vanjskih poslova Bangladeša.

Zvaničnici obje zemlje su prošlog mjeseca započeli pregovore o tome kako obraditi zahtjeve Rohingya koji se žele vratiti u Mijanmar.

- Mi se nadamo da će to rezultirati brzim potpisivanjem memoranduma o razumijevanju, koji će nam omogućiti da započnemo sa sigurnim i dobrovoljnim povratkom svih onih koji su otišli preko granice - dodala je Suu Kyi.

Suu Kyi je navela da će Mijanmar pratiti okvir sporazuma postignutog 1990-tih godina kako bi bio postignut brži povratak i onih Rohingya koji su u Bangladeš izbjegli nakon ranijih etničkih napada.

Ovim sporazumom se ne tretira pitanje državljanstva Rohingya, dok Bangladeš vrši pritisak u cilju provedbe procesa povratka koji ovaj put Rohingyama daje više mjera zaštite.

Suu Kyi u svom obraćanju nije koristila termin "Rohingya". Mijanmar odbacuje korištenje tog naziva za ovu muslimansku manjinu, koja se ne nalazi na službenoj listi etničkih grupa ove zemlje.

 

Ne propustite