REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici otkrili da ovo ulje poništava kancerogene ćelije raka pluća i dojke i do 97%!

Objavljeno:20.11.2017 - 21:48
A A A Times Arial

Esencijalno ulje majčine dušice (Thymus vulgaris) sadrži 20-54% timola. Timol je dio prirodno nastalih jedinjenja po imenu biocidi.

Biocidi su supstance poznate po svojoj sposobnosti da unište štetne organizme. U kombinaciji sa drugim biocidima, poput karvakola, timus ima snažan antimikrobni efekat. Istraživači su testirali njegovu antibakterijsku sposobnost putem in vitro toksikologije na tri ljudska karcinoma. Rezultati su pokazali da majčina dušica ubija ćelije raka pluća, usne duplje i jajnika.

Majčina dušica potiče sa Mediterana i Grci je i dalje koriste kako bi pripremili njihova ukusna jela uz malo maslinovog ulja.

Ulje majčine dušice može ubiti i do 97% ćelija karcinoma pluća.

Nedavna studija je pokazala da kombinacija majčine dušice i masliinovog ulja povećava moć hidroksitirozola, najmoćnijeg antikancerogenog jedinjenja u maslinovom ulju. Da li je to razlog zbog kojeg Grci imaju upola manji procenat obolelih od raka u odnosu na SAD i ostatak Evrope.

Esencijalno ulje majčine dušice se takođe koristi i u Ajurveda i u tradicionalnoj medicini zbog svog snažnog antioksidantskog, antibakterijskog i antigljivičnog (uništava gljivice poput kandide) svojstva.

Onkolozi sa Selar Bajar univerziteta u Turskoj su sproveli studiju kako bi otkrili mogući efekat divlje majčine dušice (Thymus serpyllum) na ćelije raka dojke. Oni su testirali efekat divlje majčine dušice na smrt ćelija i epigenetske događaje u karcinomu dojke.

Epigenetika objašnjava promjene u genetskoj ekspresiji prouzrokovane mehanizmima koji ne uključuju promjene DNK sekvence. Žurnal Ishrana i Karcinom je objavio izvještaj ove studije, naglašavajući činjenicu da divlja majčina dušica uništava ćelije karcinoma dojke.

Grupa onkologa je zaključila da divlja majčina dušica može biti „obećavajući kandidat u razvoju novih terapeutskih lijekova za liječenje raka dojke''.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!