Lijek za sve - CRNI KIM

Zdrav život
Lijek za sve - CRNI KIM
.

Crni kim se ubraja među najljekovitije biljke. Latinski naziv ove biljke je Nigella sativa. Crni kim se najčešće koristi u obliku ulja. Ulje se preporučuje svim osobama za konzumiranje. Osim u obliku ulja, može se koristiti za pravljenje čaja, a također se upotrebljava i kao začin.

Potiče iz Egipta. Neki narodi su koristili sjeme kima kao lijek protiv svih bolesti. Biljka je jednogodišnja. Naraste do 30 cm u visinu. Cvjetovi su bijeli ili svjetlo plavi. Plod je kapsula i u njemu se nalazi mnogo crnih sjemenki. Sjeme crnog kima je bogato sa preko 100 sastojaka. Raspolaže sa raznovrsnim sastavom vitamina, minerala, proteina, kiselina. Neki od sastojaka su još misterija. I naučna ispitivanja u 20. vijeku su potvrdila izuzetna ljekovita svojstva ove biljke. Treba razlikovati crni kim od običnog kima ili kumina. Nazivi po kojima je još poznata  ova biljka su crni kumin, kalinji i čurekot.

Šta liječi crni kim?

- Odličan je za astmu. Utvrđeno je da upotreba crnog kumina, opušta mišiće i širi bronhije, te na taj način olakšava problem astmatičara. Ovo omogućava sastojak nigelon.

- Snižava holesterol, poboljšava varenje i smanjuje kiselost organizma. Za ove korisne osobine crnog kima zadužen je sastojak timocinon.

- Skup raznih sastojaka u crnom kuminu omogućava antiupalna, antibakterijska i antialergijska svojstva ove biljke.

- Smiruje hronični kašalj, čisti sinuse i jača pluća.

- Preporučuje se i dijabetičarima.

- Crni kim je dobar za kožu, kosu, nokte i zube.

- Korisna je upotreba u slučaju gojaznosti, visokog pritiska i nepravilne ishrane.

- Sprječava nadimanje i stimuliše rad crijeva.

- Poboljšava cirkulaciju i liječi hemeroide.

- Crni kim opušta i smiruje glavobolju.

- Djelotvoran je kod reume.

- Sadrži antikancerogene sastojke, pa je preventivno dobar protiv raka.

Upotrebljava se za podizanje imuniteta.

Izvor: lekovitebiljke.com

Ne propustite