UOČI IZRICANJA PRESUDE

Omerović: Presuda suda u Srebrenici bitna za svu obespravljenu djecu u BiH

Objavljeno:20.11.2017 - 15:43
A A A Times Arial

Nakon što je Osnovni sud u Srebrenici donio presudu kojom je u cijelosti uvažio tužbeni zahtjev roditelja bošnjačke djece iz Konjević-Polja i utvrdio pravo da svoj maternji jezik nazovu bosanskim jezikom, predstavnik roditelja djece iz Konjević-Polja Muhizin Omerović kaže da su roditelji svjesni da ovaj sudski proces nije završen i da će potrajati, ali očekuju pozitivan ishod.

- Ova presuda nije samo za djecu iz Konjević-Polja, nego za svu djecu u BiH kojima su uskraćena ljudska prava. Svjesni smo da proces nije gotov i da će to trajati, ali šta će se dešavati dalje to ne znam. U svakom slučaju mi očekujemo pozitivan ishod - istakao je Omerović u izjavi za Fenu.

Napominje da djeca i dalje pohađaju nastavu u edukativnom centru u Novoj Kasabi dok se sudski proces ne završi te očekuje da neće potrajati i da će konačno njihova prava biti ispoštovana.

Sličnog mišljenja je i član Savjeta roditelja bošnjačke djece u Srebrenici Munir Habibović, naglasivši da se još jednom pokazalo da borba roditelja bošnjačke djece nije bila uzaludna.

-Osnovni sud u Srebrenici postupio je samo u skladu sa zakonom koji je garantovan Ustavom Bosne i Hercegovine i omogućio djeci bošnjačke nacionalnosti da svoj maternji jezik nazivaju bosanskim, te se tako i izražavaju. Očekivana presuda, mada mislim da će ići žalba u narednom periodu - kaže Habibović.

Odlučujući o tužbi protiv Osnovne škole "Petar Kočić“ iz Kravica, koja pripada Mjesnoj zajednici Konjević-Polje, Osnovni sud u Srebrenici utvrdio je da su djeca diskriminirana na etničkoj i jezičkoj osnovi tako što im je uskraćeno jednako pravo u odnosu na djecu srpske nacionalnosti u vezi s pravom na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku, pozivajući se na odredbe Zakona o zabrani diskriminacije u BiH, Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH i Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!