Žrtve očekuju nakon presude Mladiću da pravda bude zadovoljena

Aktuelno
Žrtve očekuju nakon presude Mladiću da pravda bude zadovoljena
.

Predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević očekuje da će presuda koju će Haški tribunal izreći Ratku Mladiću u srijedu, 22. novembra biti zadovoljavajuća, odnosno smatra da će to sigurno biti presuda za genocid u Srebrenici.

- Iskreno se nadam da će dokumentacija koju je Tribunal uvažio, a to je dokumentacija o masovnoj grobnici Tomašica, biti uvažena i da će se optužnica proširiti i na ostalih šest općina, zajedno s Prijedorom, što je jako važno. Jer, na tom treba dokazivati da je najvažniji streteški cilj bio odvajati Srbe od nesrba i cilj je bilo etničko čišćenje i genocid - izjavila je Memišević za Fenu.

Ističe da je ustvari to bila namjera genocida 1992. godine, a ne kako je to do sada tumačeno da je genocid koji se dogodio u Srebrenici bio incidentna pojava. Ono što mi govorimo je, dodaje ona, da je genocid počeo od 1992. i nije bio incidentna pojava, nego je to bilo planirano.

Memišević podvlači da je Ratko Mladić bio vojni komandant i da je vojska činila te zločine. Mladić je bio, kaže, na platnom spisku Srbije i bio u JNA.

- Mnogi očekuju da će presuda biti identična kao i Karadžićeva, ja se iskreno nadam da će ova presuda biti nešto jača - kazala je Memišević, dodajući kako uvažava i činjenicu da je Tribunal "već dosta star, trom i da na tom nivou baš i ne može da donese pravdu jer nema političke volje".

- Ostaje u srijedu da se vidi da li će Međunarodni sud za ratne zločine pokazati biti vjerodostojan, jer je 25. maja 1993. godine Savjet bezbjednosti je svečano obećao žrtvama da se njihov glas čuo, da su oni bili svjedoci njihovih patnji i da će pravda biti zadovoljena - kazala je Memišević dodavši da će proces pomirenja na ovim prostorima trajati.

Memišević ukazuje također da "pored pravne pravde imamo i istorijsku pravdu" te da će ostati na hiljade i hiljade dokumenata koje će BiH dobiti i za buduće historičare to će biti veliki izazov da proučavaju te dokumente i interpretiraju ono što se dogodilo.

- Za nas je jako važna i interpretacija karaktera ovog rata, jer u određivanju karaktera rata leži ključ uspostavljanja povjerenja, jer nemamo povjerenja jedni u druge, stalno se svađamo na svim nivoima - ocijenila je Memišević.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, koji se već nalazi u Hagu gdje će prisustvovati  izricanju presude Mladiću, kazao je Feni da očekuje da sve što je u optužnici bude potvrđeno i to bi bila satisfakcija za žrtve počevši od genocida u Srebrenici i genocida u drugim gradovima za koje Tužilaštvo prikupilo dokaze.

- Očekujemo presudu i za udruženi zločinački poduhvat i to je satisfakcija za žrtve - istakao je Tahirović.

Što se tiče procesa pomirenja, mišljenja je da svi na prostoru cijele regije moraju prihvatiti određene činjenice, pogledati jedni drugima u oči i tek onda se može ići ka pomirenju.

- A Haški tribunal ne može sam bez naše podrške to uraditi, a u regionu to trebaju uraditi svi počevši od Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore - smatra Tahirović.

Kada Hotić iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa, koja je također u Holandiji gdje će prisustvovati izricanju presude Mladiću, kratko je poručila očekuje da Haški tribunal Ratku Mladiću izrekne najveću moguću kaznu. 

Ne propustite