SUBAŠIĆ: Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid

Bosna i Hercegovina
SUBAŠIĆ: Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid
.

Očekujemo da Ratko Mladić dobije doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim opštinama, kazala je za N1 Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

Subašić je zajedno sa drugim predstavnicama Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" otputovala jutros u Haag kako bi prisustvovale izricanju prvostepene presude bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti.

U razgovoru za N1 poručila je kako od Haškog tribunala očekuje da ispunio ono zbog čega je i osnovan.

"Znam da Sud ne radi po pravdi nego po nekim zakonima. Međutim, očekujem doživotnu kaznu i da mu se presudi za genocid, ne samo u Srebrenici nego i u Prijedoru i drugim opštinama. Gdje je god došla njegova čizma napravila je genocid. Očekujem jedan dio pravde, zadovoljstva. Haški sud je pri zatvaranju i vjerovatno će ispuniti ono zbog čega je osnovan", istakla je Subašić.

Podsjetila je na važnost presude Ratku Mladiću, koja će biti izrečena 22. novembra u srijedu.

"Ovo je najjača presuda. On je najodgovorniji. Svi naši u Srebrenici su bili živi dok on nije došao. Kada je došao izdao je naredbu da se što više siluje majki, da se ubije što više naše djece...koga nisu ubili da se protjera. Imao je namjeru napraviti etnički čistu teritoriju", zaključila je predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

Ne propustite