8 genijalnih načina da odčepite nos i očistite sinuse - prodišite

Porodica i zdravlje
8 genijalnih načina da odčepite nos i očistite sinuse - prodišite
.

Začepljeni nos i neprohodni sinusi vrlo su neugodni, a mnogi griješe vjerujući da je to posljedica isključivo nakupljanja sluzi. Pravi uzrok ponekad su prehlada, gripa, alergije ili infekcije. 

Uz ovih osam trikova disat ćete ponovo bez zastoja, neugode i nerviranja:

1. Koristite ovlaživač zraka

Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i natečene žile u nosu i sinusima te olakšava ispuhivanje nakupljene sluzi jer je omekša.

Ovlaživač zraka pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

2. Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač zraka, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Također, para će smanjiti upalu u sinusima. Umjesto tuširanja, poslužit će i pranje suđa iznad sudopera punog vruće vode.

Bitno je da udišete paru.

3. Pijte dovoljno tekućine

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, juha, razni sokovi itd. Važno je da tijelo dobiva dovoljno tekućine jer to pomaže smanjenju nakupina sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

4. Koristite fiziološku otopinu

Nabavit se može u ljekarnama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To, također, pomaže istjecanju nakupina i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savjetuju da se prije korištenja konzultirate s liječnikom, posebno ako uzimate neke lijekove.

5. Ispirite sinuse redovito T

o se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspješno ulijeva vodu u nosnicu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nosnicu. Prodaju ih u ljekarnama, a preporučuje se korištenje destilirane ili sterilne vode. Postupak se najprije radi kroz jednu nosnicu, a potom kroz drugu. To pomaže očistiti sinuse od gustih nakupina.

6. Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte ju ručnikom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj  sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica. Toplina radijatora poticat će isparavanje i udisat ćete ljekovitu paru dok spavate. Kamilica djeluje protuupalno i odlična je kod upale sinusa.

7. Pokušajte s refleksologijom

Određene točke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni dio tijela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palaca na rukama s vršcima ostalih prstiju.

8. Stavite topli oblog Ručnik namočite u toplu vodu, ocijedite i stavite na lice. Tolina će pomoći otvoriti kanale u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Također, ako kuhate čaj od kamilice, tople vrećice stavite na lice, u predjelu sinusa i držite dok se ne ohlade, otkriva Healthline.

 

Ne propustite