Pročitajte izreke jednog od najvećih mudraca svih vremena

Zanimljivosti
Pročitajte izreke jednog od najvećih mudraca svih vremena
.

Kada većini ljudi spomenemo ime Lao Ce, to im ne znači ništa. Naime, radi se o velikom pjesniku, misliocu i osnivaču filozofskog pravca taoizma koji je živio u drevnoj Kini prije više od 2.500 godina.

Lao Ce radio je kao arhivar na dvoru, koji se u to doba nalazio u Luo-Jangu, u današnjoj provinciji Henan.

O njegovom stvaralaštvu, životu i smrti ne postoje pouzdani podaci, te se današnja saznanja o njemu vezuju za mnogobrojne legende.

Tokom života na dvoru je privukao veliki broj poštovalaca, no odbijao je da pismeno zabilježi svoja razmišljanja.

Legenda kaže da je pri kraju svog života, Lao Ce, postavši ožalošćen zbog zlih strana čovječanstva krenuo u pustinju na bivolu, ostavljajući iza sebe civilizaciju, te donosi odluku da napusti kinesko kraljevstvo. Kada je stigao do posljednje odbrambene kapije Velikog kineskog zida, pristao je na šolju čaja sa čuvarom. Stražar je bio toliko zapanjen mudrošću Lao Cea da ga je zamolio da zapiše par razmišljanja za potomstvo. Lao Ce je dohvatio četkicu i nabacao nekoliko krajnjih istina prije odlaska na put.

Rezultat je bilo djelo sa 5.000 riječi filozofskih pjesama pisanih stihovima, danas poznato kao Knjiga o putu i vrlini ili „Tao Te Đing“ . Knjigu je napisao za tri dana, a zatim otišao u pustinju povukavši se da živi kao samotnjak. Pored Biblije, ovaj drevni kineski tekst je najviše prevedeno klasično štivo na svijetu.

Ovo djelo je lako pronaći na internetu, ukoliko vam je muka pretraživati po policama biblioteka, a u njemu ćete naći mnoštvo mudrosti koje su primjenjive u svakodnevnom životu.

Jedna od najpoznatijih rečenica Lao Cea za koju ste vjerovatno do sada čuli glasi: “Put od hiljadu milja započinje jednim korakom.”

I zaista, ukoliko čovjek sebi postavi jasan cilj, prvim korakom biće mu bliže. Bez obzira koliko strahova, nesigurnosti, frustracija postoji na putu ka tom cilju.

U nastavku pročitajte još neke misli ovog velikog mudraca koje sam odabrao za vas:

“Gdje nema prilike nema ni grijeha.”
“Ne boj se neuspjeha, pokušaj još jednom.”
“Lijepe riječi nisu istinite, istinite riječi nisu lijepe.”
“Ko zna da ne zna – najveći je; ko misli da zna – ograničen je; ko prepoznaje svoju ograničenost – nema granica.”
“Poznavati druge je inteligencija; poznavati sebe prava je mudrost. Kontrola drugih je snaga; kontrola sebe samog prava je moć.”
“Nametati svoju volju drugima jeste nasilje, a nametati sebe samoga vrhunac je nasilja.”
(N.K. / STUDOMAT.ba)

Ne propustite