U Bugojnu osnovana Unija civilnih žrtava rata FBiH

Bosna i Hercegovina
U Bugojnu osnovana Unija civilnih žrtava rata FBiH
.

Osnivačka Skupština Unije civilnih žrtava rata i porodica civilnih žrtava rata Federacije BiH održana je u subotu u Bugojnu, u prisustvu predstavnika pet kantonalnih saveza.

Uniju čine savezi CŽR-a iz Tuzlanskog (TK), Srednjobosanskog (SBK), Zeničko-dobojskog (ZDK), Zapadno-hercegovačkog (ZHK) i Unsko-sanskog kantona (USK), čiji su članovi sudjelovali u događaju za koji je istaknuto da je od izuzetne važnosti.

Naglašeno je, također, da najveći broj civilnih žrtava rata dolazi upravo iz ovih pet kantona, iako u Federaciji BiH djeluje ukupno osam saveza, koji ih okupljaju.

Predstavnici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nisu prisustvovali Osnivačkoj skupštini, ali su potpisom na inicijativu za formiranje nove unije dali punu podršku njenom radu.

Za predsjednika Skupštine izabran je Eset Mandara (SBK), a za potpredsjednike Zijada Novkinić (USK) i Ekrem Husić (TK).

Predsjednik Upravnog odbora Unije CŽR-a i porodica CŽR-a Federacije BiH je Miralem Malkić (ZDK), a potpredsjednik Ramiz Suljkanović (TK).

Imenovani su članovi Upravnog i Nadzornog odbora, dok je za sekretara Unije CŽR-a i porodica CŽR-a Federacije BiH izabran Adel Tukar (SBK).

Uz uključivanje CŽR-a i porodica CŽR-a u sve društvene procese, Unija planira provesti brojne aktivnosti s ciljem sistemske zaštite svojih članova u skladu sa zakonskom regulativom, koja prati ovu oblast. 

Istaknuto je da su školovanje, zapošljavanje i rehabilitacija članova Unije, važna pitanja kojima će se u narednom periodu posvetiti veća pažnja.

Pratit će se naučno-tehnološka dostignuća i stvarati uvjeti za obezbjeđenje ortopedskih pomagala, i drugih stvari koje su potrebne CŽR-a i njihovim porodicama.

U planu je prikupljanje raznih vrsta pomoći, donacija u zemlji i inostranstvu, i njihova podjela članovima Unije, na osnovu utvrđenih kriterija. 

Radit će se i na poboljšanju obrazovnih, informativnih, kulturnih, sportsko-rekreativnih, i drugih aktivnosti CŽR-a i porodica CŽR-a u Federaciji BiH.

Donesena je i odluka kojom će sjedište Unije CŽR-a i porodica CŽR-a Federacije BiH biti u Bugojnu, na adresi Sultan-Ahmedova ulica br. 55.

Ne propustite