Na prodaju Titova jahta Jadranka, evo koja je početna cijena

Zanimljivosti
Na prodaju Titova jahta Jadranka, evo koja je početna cijena
.

Vlada Crne Gore objavila je na Tviteru da će nekadašnja Titova jahta „Jadranka“ biti ponuđena na prodaju posredstvom javnog oglašavanja po početnoj cijeni od 80.000 eura.

- Nekadašnja Titova jahta „Jadranka“, izgrađena u brodogradilištu „Kraljevica“ 1977. godine, proglašena je suvišnom za potrebe državnih organa Crne Gore - navodi se u poruci objavljenoj na Tviteru.

Nekadašnji predsjednički brod maršala Josipa Broza Tita početkom mjeseca prebačen je na suhi vez.

Radnici specijalizovane kompanije za servis megajahti OMC izvadili su iz akvatorija luke Bar brod koji je u protokolarne svrhe koristio i crnogorski državni vrh. Brod godinama nije isplovljavao i bio je na vezu u vojnom delu luke Bar, a postojala je bojazan da će ući voda u potpalublje.

Vađenje broda iz mora takozvanim travel-liftom obavljeno je u organizaciji Mornarice Vojske Crne Gore i firme OMC, koja je operater marine „Sveti Nikola“, javili su ranije crnogorski mediji.

Motorna jahta duga je 34, široka osam metara, s gazom na krmi od 1,5 metara. Sagrađena je u brodogradilištu „Kraljevica“ 1977. godine, s pogonskom grupom od dva dizel MTU motora, koja su joj omogućavala maksimalnu brzinu 25 čvorova.

U posadi je bilo 14 članova, a mogla je primiti maksimalno 40 gostiju.

Ne propustite