Iz sindikata doktora očekuju poziv Vlade TK radi sprečavanja štrajka

Bosna i Hercegovina
Iz sindikata doktora očekuju poziv Vlade TK radi sprečavanja štrajka
.

Kantonalni sud u Tuzli prihvatio je žalbu pravnog zastupnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (SSDMiS TK) čime je ukinuo rješenje Općinskog suda u Tuzli o zabrani provođenja generalnog štrajka na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla.

Štrajkački odbor SSDMiS TK u saopćenju za javnost podsjeća da su članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK 6. novembra stupili u generalni štrajk organizovan od federalnog saveza kojim su obuhvaćene sve zdravstvene ustanove na području Tuzlanskog kantona, izuzev UKC-a u Tuzli. Naime, Općinski sud u Tuzli je na osnovu tužbe menadžmenta UKC-a donio rješenje kojim je zabranio organiziranje i provođenje štrajka u ovoj zdravstvenoj ustanovi. 

Na ovakvu sudsku odluku reagovao je pravni zastupnik SSDMiS TK žalbom koju je nadležni sud na sjednici vijeća 13. novembra uvažio, te svojim rješenjem koje je jučer dostavljeno Sindikatu, ukinuo rješenje Općinskog suda u Tuzli, čime su se stvorile mogućnosti da ljekari iz UKC-a, a koji su članovi spomenutog sindikata stupe u generalni štrajk. 

Iako im je zakonski omogućeno da to učine, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK će prije stupanja u štrajk pokušati uspostaviti socijalni dijalog s premijerom TK. Uposlenicima UKC-a Tuzla, niti sindikatu nije u cilju da poduzimaju ovako radikalnu mjeru, ali su spremni da se već od utorka pridruže ostalim kolegama. 

- U ponedjeljak očekujemo hitan poziv i prijem kod premijera TK i u zavisnosti od ishoda tog sastanka donijet ćemo odluku hoćemo li stupiti u generalni štrajk ili ne. Dakle, ukoliko uspijemo uspostaviti socijalni dijalog s premijerom TK nastavit ćemo sa svakodnevnim štrajkom upozorenja-podrške do rješenja našeg statusa a ako ne dođe do toga u utorak stupamo u generalni štrajk i u toj ustanovi. Vjerujemo da će premijer i Vlada TK zajedno s nama iznaći najbolje rješenje te spriječiti neželjene posljedice kako za ustanovu tako i  za pacijente i doktore - rekao je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora u TK i potpredsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, saopćeno je iz Saveza Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH, prenosi Fena.

Ne propustite