Pettigrew: Osuđujuća presuda Mladiću može biti prekretnica

Aktuelno
Pettigrew: Osuđujuća presuda Mladiću može biti prekretnica
.

Profesor na Odsjeku za filozofiju, holokaust i genocid na američkom Southern Connecticut State Univerzitetu David Pettigrew u razgovoru za Fenu izražava nadu da će bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić biti osuđen po svim tačkama optužnice.

Izricanje presude na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, balkanskom krvniku, kako su ga nazvali brojni svjetski mediji, koji se tereti za najteže zločine počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog vijeka, zakazano je za 22. novembra.

Profesor Pettigrew, također član Studijskog programa za istraživanje zločina genocida na Yale Univerzitetu i član Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99, ističe da se u optužnici nekoliko puta navodi da je Ratko Mladić "učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu organiziranom za trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata s teritorija BiH, odnosno s teritorija koji su smatrali srpskim".

Ukoliko bi Mladić bio osuđen za zločine, Pettigrew očekuje da će nakon toga međunarodna zajednica shvatiti da je Republika Srpska osnovana i uspostavljena genocidnom ili kriminalnom namjerom, te da je priznanje Republike Srpske u Daytonu moralni neuspjeh.

- Stoga, osuđujuća presuda u ovom slučaju može biti prekretnica, dovodeći postojanje Republike Srpske u pitanje te pružajući šansu Bosni i Hercegovini da se ponovo ujedini kroz ustavnu reformu - mišljenje je ovog uglednog profesora.

Nada se i da će Mladićeva očekivana osuda dovesti do drugih važnih inicijativa, poput usvajanja državnog zakona koji zabranjuje glorifikaciju ratnih zločinaca i negiranja genocida, jer bi takve inicijative pružile mogućnost za stvaranje pravednije budućnosti u BiH.

- Slučaj Mladića je veoma simboličan s obzirom na to da je on bio vojni komandant koji je bio uključen u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata uključujući širenje terora nad civilima Sarajeva, pucajući snajperima na građane Sarajeva, kao i uklanjanje muslimana iz Srebrenice - kazao je Pettigrew.

Nadalje smatra da, uzimajući u obzir da je nekoliko vojnika koji su bili pod njegovom komandom osuđeno za različite zločine uključujući genocid i zločine protiv čovječnosti, on mora biti smatran odgovornim za ove zločine.

Također, optužnica za Mladića je veoma važna sa stanovišta utvrđivanja historijskih činjenica, jer sadrži brojne dokaze o agresiji Srba uključujući i genocid i druge ratne zločine poput zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja, na teritoriji BiH.

Za primjer je naveo da optužnica Mladića tereti i za nepoduzimanje koraka da bi zaštitio zatvorenike od torture, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja, ali i drugih nehumanih tortura u logorima kao što su Omarska, Keraterm, Trnopolje i Manjača.

Optužnica sadrži i detalje o ubojitim napadima snajperima i granatama na sarajevske civile, kao i o genocidu u Srebrenici, uključujući i ubistva koja su se dogodila u skladištu u Kravici, Petkovcima te u Domu kulture u Pilici.

Podsjetio je i na snimak na kojem Mladić ulazi u Srebrenicu, govoreći svojim podređenima da krenu prema Potočarima i na taj način se osvete muslimanima. Zbog svega toga, kaže profesor, ova presuda će biti vrlo lično doživljena za preživjele žrtve širom BiH, ali i svijeta.

- Razmišljam o onima koji su ušli u autobus, nakon što su izašli iz Fabrike akumulatora u kojoj su bili pripadnici danskog bataljona pri Ujedinjenim nacijama. Gledali su u muškarce koji su ostali i nikada neće zaboraviti izraze lica onih koji nisu mogli ući u autobus - kazao je.

Prisjetio se da mu je jednom, kada je dočekao tabute u Potočarima, jedan od preživjelih rekao da su ga neprijatelji stavili u kamion, svezali mu ruke iza leđa kada je pomislio da ide u logor u Zvorniku. Upitao je profesora Pettigrewa, i tada sa izrazom nevjerice na licu, "Ko je mogao pomisliti da će nas sve ubiti? Ko je mogao pomisliti da će uraditi takvu stvar?".

- Nisam mu mogao odgovoriti, ali Ratko Mladić mora odgovarati za te zločine i žrtve, on mora biti proglašen krivim. Mi nikada ne smijemo zaboraviti, a pravda mora biti zadovoljena - jasno je kazao Pettigrew.

Dodao je da, sveobuhvatna optužnica protiv Mladića sadrži mogućnost da se osigura pravda za preživjele Srebreničane, ali i one iz logora Omarska, Trnopolje, Luka (Brčko), za one iz Foče, Višegrada, Sarajeva i iz svakog drugog grada i mjesta gdje su počinjeni zločini.

Također, osuda za Mladića može doprinijeti nadi da pravda, bez obzira na njenu nesavršenosti u sudskim procesima, može biti dostignuta, ali da bi ona bila zaista postignuta, profesor Pettigrew smatra da postojanje RS-a, naslijeđa Ratka Mladića i njegovih zločina, mora biti dovedeno u pitanje.

Optužnica protiv Mladića dokumentira prirodu udruženog zločinačkog poduhvata koji uključuje kriminalne saučesnike iz Srbije. Ovaj zločinački poduhvat uključivao je, na primjer, učestvovanje predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, kao i Jovice Stanišića i Franka Simatovića, dužnosnika Službe državne sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije.

Da je presuda došla ranije, nalazi iz tog slučaja mogli bi pojačati zahtjev BiH za reviziju presude u slučaju Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore, ali ipak, slučaj Mladić dokumentira direktnu ulogu koju je Srbija imala u agresiji na BiH i u zločinima bosanskih Srba.

- U slučaju Perišić rečeno je da je Mladić na kraju rata uputio pismo Miloševiću, kopirajući Perišića, kako bi izrazio zahvalnost za "neprocjenjivu" pomoć koju je Vojska RS-a dobila od vlasti SRJ. Mladić je rekao da će ostati "zauvijek zahvalan" - podsjeća Pettigrew, a slučaj Mladić naglašava da će jednoga dana Srbija morati biti odgovorna za svoju ulogu u ratnim zločinima počinjenim u BiH.

Osvrnuo se i na zahtjev odbrane Mladića za odgađanje presude zbog zdravstvenih razloga, izražavajući nadu da taj zahtjev neće biti uvažen te izrazivši nadu da je MKSJ naučio to iz slučaja Vojislava Šešelja.

- Beskrupulozno medicinsko osoblje, vjerovatno iz Srbije, tvrdilo je da Šešelj pati od oblika naprednog raka. Međutim, nakon puštanja na slobodu iz Haaga, Šešelj je, čini se, doživio čudesni oporavak i počeo promovirati Srpsku radikalnu stranku i njegovu viziju "Velike Srbije" - podsjeća profesor.

Stoga, zaključuje univerzitetski profesor David Pettigrew, ne vjeruje da će MKSJ dopustiti da Mladića pregleda medicinsko osoblje iz Srbije, ili da bude pušten u Rusiju ili bilo gdje drugo kako bi dobio medicinsku njegu, jer je medicinska njega u Haagu na najvišem nivou.

 

Ne propustite