SARAJEVO

Slučaj djece iz Konjević-Polja: 'Odgovor' sumnja u nepristrasnost suda u Bijeljini

Objavljeno:18.11.2017 - 10:55
A A A Times Arial

Pokret "Odgovor" pozdravio je danas prvostepenu presudu kada je u pitanju tužba za diskriminaciju djece iz Konjević-Polja, izražavajući sumnju da će Okružni sud u Bijeljini postupati nepristrasno u drugostepenom postupku.

Mišljenja su da se pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini suočava s paradoksom jer sudije nisu pripremljene da postupaju u predmetima gdje je tužba podnesena po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije.

- Koncept gdje institucija mora dokazati da nema diskriminacije, a ne da žrtva mora dokazivati da je ima, nije materija kojom vladaju sudije na sudovima opće nadležnosti - smatra lider ovog pokreta Ćamil Duraković.

U saopćenju za javnost navodi da se sada kroz privatnu tužbu treba dokazati pravo na bosanski jezik, a stavljen je i naglasak na pitanje naziva jezika.

Duraković spornim naziva i to što se niko nije bavio neravnopravanim položajem roditelja-Bošnjaka u školskim odborima, nedovoljnim pristupom nastavnika-Bošnjaka zapošljavanju u školstvu, ali i nazivima škola.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!