Hariri u petak iz Saudijske Arabije kreće u posjetu Francuskoj

Svijet
Hariri u petak iz Saudijske Arabije kreće u posjetu Francuskoj
.

Saad al-Hariri, koji je izazvao krizu svojom ostavkom na mjesto libanskog premijera 4. novembra tokom posjete Saudijskoj Arabiji, u petak će krenuti iz Rijada za Francusku, rekao je član njegove stranke, ali neće se direktno vratiti u Beirut nakon te posjete.

- Danas u Parizu, ovog poslijepodneva, a sutra na porodičnom sastanku s Macronom - kazao je za Reuters Okab Saqr, zastupnik u parlamentu iz Pokreta budućnosti.

Saqr je naveo da će Hariri nakon posjete Francuskoj obaviti "malu arapsku turneju", prije povratka u Beirut.

Macron, obraćajući se u Švedskoj, izjavio je da Hariri "planira da se vrati u svoju zemlju tokom narednih dana, sedmica".

Haririjeva iznenadna ostavka dok se nalazio u Saudijskoj Arabiji i nastavak njegovog boravka u toj zemlji izazvali su zabrinutost za stabilnost Libana i gurnuli ga u gorko rivalstvo između Rijada i Irana.

Saudijska Arabija i njeni saveznici se bore za dominaciju u ovoj regiji protiv bloka kojim predvodi Iran, a koji uključuje teško naoružanu libansku šiitsku skupinu Hezbollah.

Hariri je već dugo saveznik Rijada. Njegova koaliciona vlada, formirana političkim dogovorom prošle godine kako bi se okončala dugogodišnja paraliza, uključuje Hezbollah.

Libanski predsjednik Michel Aoun, politički saveznik Hezbollaha, Haririja je nazvao taocem Saudijske Arabije i odbio je prihvatiti njegovu ostavku osim ako se ne vrati u Liban.

Saudijski zvaničnici i Hariri tvrde da mu kretanje nije ograničeno.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je pozvao Haririja u posjetu Francuskoj zajedno s njegovom porodicom, čime bi se, kako tvrde francuski diplomate, mogle smanjiti tenzije oko ove krize tako što će Hariri demonstrirati da je slobodan da napusti Saudijsku Arabiju, piše Fena.

Libanski ministar vanjskih poslova Gebran Bassil, koji predsjedava političkom strankom predsjednika Aouna, u četvrtak je izjavio da bi se kriza u Beirutu mogla pogoršati ako se Hariri ne vrati kući.

Ne propustite