Zvizdić-Zaev: Namjera da zapadni Balkan u narednom proširenju postane dio EU

Bosna i Hercegovina
Zvizdić-Zaev: Namjera da zapadni Balkan u narednom proširenju postane dio EU
.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić Fokus izjavio je danas nakon sastanka s premijerom Republike Makednije Zoran Zaevom da je fokus saradnje dviju zemalja usmjeren na ekonomiju, stvaranje dobre atmosfere i uvjeta za jačanje ekonomskih i trgovinskih veza, uklanjanje svih carinskih i drugih barijerama.

Također, dodao je, saradnja je fokusirana i na jačanje ukupne infrastrukture, saobraćajne, energetske i digitalne te na zajednički rad na baznom cilju, a to su evropske i NATO integracije.

Premijer Zaev je naglasio da koriste svaku priliku, onako kako to Evropska unija (EU) i očekuje od njih, da unaprijede saradnju u svakom pogledu.

Ocijenio je da BiH i Makedonija nemaju nikakva otvorena pitanja te da je obostrana želja da se saradnja između dviju zemalja unaprijedi, o čemu su i razgovarali danas na sastanku, te već dogovorili projekte u tom pogledu.

Predsjedavajući Zvizdić također je saradnju između dviju zemalja ocijenio kao izuzetno dobru, naglasivši da u ovom trenutku ide uzlaznom linijom u svim oblastima, u sferi politike, društvenih i ekonomskih aktivnosti.

Osim toga, ukazao je na to da su ciljevi i prioriteti obje zemlje identični te najavio da će BiH i Makedonija zajednički nastupati prema EU i projektima regionalne saradnje.

- Jedan od takvih, o kojima smo razgovarali, je zajednička inicijativa uspostavljanja avio-linije koja bi povezala glavne gradove triju zemalja u regionu, Sarajevo, Podgoricu i Skoplje - kazao je Zvizdić.

Dodao je da bi bilo moguće da nešto takvo ponude i drugim zemljama, kao što je Bugarska, jer je premijer te zemlje izrazio želju da značajnije bude povezan sa zapadnim Balkanom.

Tokom sastanka razgovarano je i o predstojećoj zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Makedonije, koja će biti održana tokom narednih mjeseci.

Zvizdić je, u kontekstu unaprjeđenja saradnje BiH i Makedonije, naveo da sada pripremaju i da već ima nekoliko spremnih memoranduma i protokola o uvjetima putovanja građana dviju država, što bi podrazumijevalo prelazak granice s ličnom kartom, a tu su i protokoli u oblasti obrazovanja, turizma, ekonomije...

Poručio je da je namjera i BiH i Makedonije da zapadni Balkan u narednom proširenju postane dio EU te da će uraditi sve da se to i dogodi.

- Do tada ćemo naše napore usmjeriti ka očuvanju mira, stvaranje dobrih uvjeta za domaće i strane investitore, dobru saradnju naših država i posvećenost ključnim pitanjima, miru i ekonomiji - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Premijer Makedonije istakao je da u BiH vidi polje za poslovnu saradnju i uspostavljanje kontakata te da poslovnu saradnju BiH i Makedonije trebaju iskoristiti kako bi povećali izvoz prema EU, ali da treba iskoristiti i zajedničku prošlu tradiciju i sličan mentalitet naroda kako bi unaprijedili standard života građana.

Pozvao je predstavnike BiH da učestvuju na IT Forumu koji će uskoro biti održan u Skoplju, jer, kako je rekao, IT sektor je perspektivan, ne samo za ovaj region, već i u cijelom svijetu.  

Građanima BiH poručio je da će u svakoj prilici kada bude razgovarao sa Junckerom, Mogherini i Hahnom, osim o interesima Makedonije, govoriti i o interesima naroda BiH, Srbije i Crne Gore.

- Sve će to dovesti da nas Evropa više poštuje kada zajedno sarađujemo - zaključio je makedonski premijer. 

Ne propustite