U BiH otvorena prva fabrika za preradu bijelog luka na Balkanu

Bosna i Hercegovina
U BiH otvorena prva fabrika za preradu bijelog luka na Balkanu
.

Pogon za preradu bijelog luka, jedini te vrste na području BiH, otvoren je u Ljubinju, čime je ova lokalna zajednica nakon 10 godina dobila nova radna mjesta. Otvaranju pogona prisustvovala je i ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić koja je istakla opredijeljenost Vlade da pomoge realizaciju projekata koji će doprinijeti oživljavanju ove male, nerazvijene opštine.

"Nakon dugo godina vidimo jedno novo Ljubinje, opštinu koja se okrenula i prema svojim komšijama, a i prema Vladi Republike Srpske, što daje određene rezultate", rekla je Rešić i podsjetila da je Ministarstvo poljoprivrede subvencionisalo otvaranje pogona.

Ona je najavila da će Ministarstvo uprave i lokalne samouprave od naredne godine uvesti posebnu subvenciju za izrazito nerazvijene opštine koje će sufinansirati, dodajući da ostaje da se razradi kako tehnički to da se uradi.

"Poseban osvrt bio bi na opštinu Ljubinje koja je u specifičnoj situaciji, jer prvi put nakon 20 godina vidimo da se projektno orijentišu i želju da se napravi iskorak", rekla je Rešić.

Vlasnik firme Farmavit, u okviru koje je napravljen pogon, Milan Pešut istakao je da će otvaranjem pogona za proizvodnju bijelog luka šansu za posao dobiti veći broj stanovnika Hercegovine koja ima izuzetne uslove za proizvodnju ove kulture.

"Bijeli luk, sa malo više truda, donosi najviše profita i ovaj narod ovdje može da organizuje da ova poljoprivredna kultura postane izvozni proizvod za šire tržište", kaže Pešut.

On je istakao da je cilj da se zaposli što više ljudi koji bi na svom imanju uzgajali proizvod od koga može da se živi, napominjići da je hercegovački luk poznat među pet najkvalitetnijih u svijetu i da je za njim velika potražnja na evropskom tržištu. Pešut kaže da će godišnji kapacitet biti 1.000 tona sa tendencijom rasta proizvodnje.

"Hercegovina u ovom trenutku ne posjeduje toliku količinu luka. Javljaju se opštine iz Vojvodine, sa Kosova, iz drugih krajeva BiH koje su zainteresovane za proizvodnju", rekao je Pešut i dodao da će, za sada, biti desetak gotovih proizvoda koji će se plasirati na tržište, prenosi oslobođenje.

Ne propustite