Kako sanirati pukotine između gipskartonskih ploča

Arhitektura i dizajn
Kako sanirati pukotine između gipskartonskih ploča
.

Pukotine na gipskartonskom zidovima i plafonima nisu rijetka pojava. Pogledajte kako da sanirate ovaj problem i saznajte koliko to košta.

Pukotine na gipsanim plafonima i zidovima se javljaju usled pomjeranja potkostukcije i to uglavnom na spojevima dvije gipskartonske ploče. Cijena sanacije pukotina u gipsu se kreću od 2 do 3 KM/m pukotine. U ovu cijenu je uključen materijal a najveći udio u jediničnoj cijeni ima ukupna dužina naprslina. Za dužine iznad 20-30 metara cijena je niža.

Sanacije započinje skidanjem farbe, gleta i stare mrežice. To se može izvesti skalpelom blagim zasecanjem celom dužinom pukotine (slika 1).

gips-1

krpljenje-pukotina-na-gipsu-1

Zatim se prostor oko pukotine premaže podlogom kako bi se odstranila prašina i okrnjeni dijelovi površinskog sloja oko pukotine (slika 2).

gips-2

premazivanje-podloge-2

Nakon što se područje oko pukotine potpuno osuši potrebno je gipsom t.j. masom za ispune popuniti dubinsku pukotinu uz pomoć špartle (slika 3)

gips-3

bandaziranje-3

Odseijecite komad trake odgovarajuće dužine i prilijepite ga preko pukotine na zidu (slika 4).

gips-4

lijepljenje-bandaz-trake

Preko postavljene mrežice u tanjem sloju nanesite još jednom špartlom Knaufovu masu za ispunu i sačekajte da se ona osuši. Nakon što se masa stvrdne,  zid možete početi gletovati i krečiti. Jednostavno, zar ne?

gips-5

Ne propustite