Tegeltija: Dosjei sudija i tužilaca koje je obrađivala Komisija su uništeni

Bosna i Hercegovina
Tegeltija: Dosjei sudija i tužilaca koje je obrađivala Komisija su uništeni
.

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine nastavljena je rasprava o zaključcima, koji se tiču preispitivanja ratne prošlosti sudija i tužilaca, ali o njima se nije glasalo.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija ponudio je jučer na sjednici revidirane zaključke nakon reakcija međunarodnih zvaničnika u BiH o kojima se i danas raspravljalo, tvrdeći da su dosjei sudija i tužilaca koje je obrađivala nezavisna pravosudna komisija, uništeni.

- Od 2004. godine ne vrši se nikakva provjera prošlosti kandidata. To su činjenice s kojima se suočavamo i zbog toga su doneseni prvi zaključci. Korekcije koje sam napravio tiču se forme. Nisam pokušao da ih sakrijem i predstavim na drugačiji način - kazao je Tegeltija.

Članovi VSTV-a Goran Nezirović i Slavo Lakić smatraju da određene tačke iz zaključaka treba da se opozovu, kao što su da se bez disciplinskog postupka može razriješiti dužnosti sudije ili tužioca ili informacije o istragama protiv sudija i tužilaca.

Članica VSTV-a Monika Mijić je izjavila da se ne osjeća sigurnom da iznosi svoje mišljenje jer je nakon prošle sjednice u posjed medija došao spisak kako je ko glasao i zbog toga je imala neugodnosti.

- Niti jedan pozitivan pravni propis nije prekršen ovim zaključcima i ne vidim razloga da ih opozovemo. Budemo li to uradili, zaista će ova institucija biti u krizi - stava je Mijić.

Članica VSTV-a, Ružica Jukić je naglasila da ne vidi ništa sporno u revidiranim zaključcima, napomenuvši da tačka koja govori da VSTV u izuzetnim situacijama može razriješiti dužnosti nositelje pravosudnih funkcija bez provedenog postupka je u suprotnosti s evropskim standardima.

Glasanje o zaključcima i preispitivanju prošlosti sudija i tužioca su ostavljeni za narednu sjednicu VSTV-a.

Na sjednici VSTV-a nije izabran ni zamjenik glavnog tužioca, a za tu poziciju prijavljeni kandidati su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

- Treba šansu dati nekom drugom. Tužilaštvo BiH ima najveći opis nadležnosti, medijski su vrlo prisutni, oni trebaju kvalitetnog čovjeka. Moj prijedlog je da ponovimo konkurs - mišljenja je Tegeltija.

Nezirović je iznio mišljenje da izbor traje predugo i da se daje prostora za spekulacije, a i to da "treba dati šansu nekome drugom" je kao da se prejudicira odluka, javio je danas BIRN-Justice Report.

Ne propustite