Vučić nakon sastanka s Mogherini: Ključno pitanje da sačuvamo mir u BiH

Aktuelno
Vučić nakon sastanka s Mogherini: Ključno pitanje da sačuvamo mir u BiH
.

Vjerujem da ćemo svi zajedno razumjeti da od povratka u prošlost i života u prošlosti gubimo mnogo dragocjenog vremena za drugačiju i bolju budućnost, poručio je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Briselu s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i potpredsjednicom Evropske komisije.

Imao sam otvoren, dobar i dug razgovor sa Mogherini i dobili smo, kao Srbija, snažnu podršku za nastavak našeg evropskog puta, nastavak i ubrzanje reformi u različitim sferama društvenog života. Razgovarali smo o regionalnim pitanjima, o dijalogu s Prištinom i čini mi se zajednički konstatovali da su stabilnost i mir osnovni interes kako Republike Srbije, tako i EU na Balkanskom poluostrvu”, izjavio je srbijanski predsjednik.

Razgovarali su o značajnim pitanjima iz različitih oblasti i ispunjavanja važnih kriterija i obaveza iz poglavlja 23 i 24 kao i o tome koja će nova poglavlja biti otvorena, ali i o tome kako će svi zajedno na Zapadnom Balkanu da nastave evropski put i ono što je za sve od životnog značaja, a to je međusobna saradnja, i politička i ekonomska.

Sastanak je bio koristan i vjerujem da ćemo svi zajedno razumjeti da od povratka u prošlost i života u prošlosti gubimo mnogo dragocjenog vremena za drugačiju i bolju budućnost”, istakao je Vučić.

On, kako je kazao, pretpostavlja i nada se da će Srbija ubrzano otvarati svoja poglavlja.

“Za nas ostaje ključno pitanje, a to je da sačuvamo mir i stabilnost, prije svega mir u BiH, a onoliko, malo koliko mi možemo da utičemo, to je za nas od velikog značaja. I drugo je, razumije se, šta ćemo s Kosovom. To je ključno pitanje za nas. Poglavlje 35 se povlači i kroz mnoga druga poglavlja i neće biti zatvoreno do onoga što se ovdje naziva normalizacijom odnosa Beograda i Prištine kako mi kažemo ili kako oni kažu Srbije i Kosova. To je težak, pretežak zadatak za jednu glavu, za nekoliko ljudi. U tome mora da učestvuje cijeli naš narod, svi građani”, rekao je Vučić u Briselu.

Prema njegovim riječima, najteže stvari tek čekaju.

(AA)

Ne propustite