Nedostatak magnezijuma simptomi, hrana bogata magnezijumom, potrebe u trudnoći

Porodica i zdravlje
Nedostatak magnezijuma simptomi, hrana bogata magnezijumom, potrebe u trudnoći
.

 Magnezijum je esencijalni mineralu bez kog ljudski organizam ne može normalno da funkcioniše, a nedostatak može izazvati veoma ozbiljne zdravstvene poremećaje…

Sadržaj:
– Za šta je dobar magnezijum
– Magnezijum je dobar za…
– Magnezijum u ishrani
– Nedostatak
– Simptomi nedostatka
– Hrana bogata magnezijumom
– Magnezijum u trudnoći

Magnezijum i zdravlje
Magnezijum je veoma značajan mineral za ljudsko zdravlje jer bez njega proizvodnja energije ili regulisanje krvnog pritiska, kao i nivoa glukoze i holesterola u krvi ne bi bili mogući, a mišići bi bili u stalnom stanju kontrakcije.

Da bi se shvatilo koliki je njegov značaj za zdravlje dovoljno je reći da mineral magnezijum reguliše više od 300 biohemijskih procesa i obavlja funkciju enzimskog kofaktora, odnosno jedinjenja neophodnog za biološku aktivnost proteina.

Mnoge naučne studije potvrdile su ogroman značaj magnezijuma za ljudsko zdravlje.

Za šta je dobar magnezijum

Magnezijum je dobar za kosti jer pomaže njihovu izgradnju, omogućava rad nerava, a nephodan je i za preradu hrane u energiju.Magnezijum je dobar i kao lijek za glavobolju i nesanicu. Ustanovljena njegova terapijska uloga u liječenju tegoba kao što su glavobolja, hroničan bol, astma i nesanica. Magnezijum je dobar za prevenciju srčanih bolesti, dijabetesa i problema sa pritiskom. Kod odraslih osoba, sadržaj magnezijuma u tijelu iznosi približno 25 g, od toga se oko polovine nalazi u kostima, a ostatak u mekom tkivu.

Magnezijum je najbolji saveznik zdravlja, nedostatak predstavlja veliki rizik
Bez magnezijuma telo ne bi stvaralo energiju, stali bi mnogi ćelijski procesi, mišići ne bi normalno radili a hormoni ne bi mogli da održavaju kontrolu vitalnih telesnih funkcija.Zato ne bi trebalo dozvoliti da se jai nedostatak magnezijuma u organizmu.

Uloga magnezijuma u prevenciji najčešćih bolesti i tegoba je suštinska. Nacionalni institut za zdravlje SAD definisao je značaj magnezijuma na sledeći način: “Magnezijum pomaže održavanje normalnog rada mišića, nervnih funkcija, stabilnog ritma srca, zdravog imunološkog sistema i čvrstine kostiju. On pomaže regulisanje nivoa šećera u krvi, kontroliše krvni pritisak a poznato je da je od ključnog značaja za proces energetskog metabolizma i sinteze proteina.”

Nedostatak magnezijuma uzrokuje opasne tegobe

Nedostatak magnezijuma u telu izaziva brojne zdravstvene poremećaje. Osteoporoza, depresija, šećerna bolest, povišen krvni pritisak i astma najčešće su bolesti koje, između ostalog, nastaju kad se javi nedostatak magnezijuma. Naučnici su otkrili da magnezijum direktno utiče na gustinu kostiju. Poznato je da je kalcijum od ključnog značaja za zdravlje kostiju, ali ako postoji nedostatak magnezijuma – ovaj mineral postaje opasan. Kad organizam uzme od kalcijuma šta mu treba, magnezijum je tu da pomogne da se on izbaci iz ćelija.

Bez dovoljno magnezijuma, kalcijum se taloži i postaje toksin. Kao što kalcijum zavisi od magnezijuma, tako apsorpcija magnezijuma zavisi od vitamina D.Zato je vitamin D veoma važan u sprečavanju nastanka nedostatka magnezijuma.
Magnezijum se ne apsorbuje dobro pri varenju, pa ako imate manjak ovog vitamina, možda uzimate dovoljno magnezijuma, ali ga organizam iskoristi kako treba. Za dobro zdravlje neophodno je da ova tri jedinjenja budu u ravnoteži.

 Manjak magnezijuma utiče i na rasploženje

Eksperimentalni i klinički podaci ukazuju na povezanost između nedostatka magnezijuma i depresivnih stanja. Ispitivanjem podataka 5.700 odraslih osoba u Norveškoj, istraživači su uočili statistički značajnu vezu između niskog unosa magnezijuma i depresije. Ispitanici čije su prehrambene navike podrazumevale nizak unos magnezijuma i njegov nedostatak u organizmu pokazali su veću sklonost ka razvoju tog psihičkog oboljenja.

Pored toga, istraživanja su pokazala da magnezijum pomaže u prevenciji dijabetesa tip 2 i hipertenzije. Dijete koje podrazumevaju viši unos tog minerala, znatno utiču na normalizaciju krvnog pritiska. Magnezijum se takođe pokazao veoma efikasnim u lečenju napada astme. Pretpostavlja se da taj mineral opušta glatke mišiće na bronhijalnom nivou i da istovetno deluje na glatku muskulaturu krvnih sudova, što olakšava astmatske tegobe. Takođe je dokazano da nedostatak magnezijuma izaziva usporenu sintezu DNK, koju tijelo koristi za izgradnju proteina i reprodukciju ćelija.

Nedostatak magnezijuma simptomi

Nedostatak magnezijuma u organizmu otkrivaju sledeći simptomi:
manjak koncentracije i energije tokom dana;
razdražljivost i anksioznost;
osjetljivost na buku;
poremećaj sna;
neplodnost;

Simptomi nedostatka magnezijuma mogu biti i česte glavobolje, problemi s varenjem, depresija, promjene temperature.U redjim slučajevima kao simptomi nedostatka magnezijuma mogu se javiti mučnine i gubitak apetita.

Hrana bogata magnezijumom

Magnezijum je široko rasprostranjen u hrani kako biljnog, tako i životinjskog porijekla.

Hrana bogata magnezijumom: spanać, mahunarke, orasi, integralne žitarice, bademi, indijski orah, kikiriki, sojino mlijeko, pasulj.Takodje za namirnice prilično bogate magnezijumom smatraju se i : avokado, krompir, banana, suho grožđe, losos, mlijeko, riba, piletina, govedina, brokoli, jabuka i šargarepa. On se takođe često dodaje industrijskim prehrambenim proizvodima.

Međutim, češći je slučaj da se naknadnom industrijskom obradom gube razna hranljiva svojstva pa samim tim. i magnezijum, naročito kod žitarica što može kod osoba koje konzumiraju samo ovakvu hranu izazvati nedostatak magnezijuma. Zato se preporučuje prirodna hrana bogata magnezijumom. Budući da je kod starijih osoba smanjena apsorpcija magnezijuma tokom varenja, te da je povećano njegovo lučenje usljed slabljenja funkcije bubrega, preporučuje se povećan unos ovog minerala putem hrane bogate magnezijumom ili putem suplemenata, naravno uz konsultacije sa ljekarom.Prirodni izvori kao što su iznad nabrojane namirnice bogate magnezijumom su naravno uvijek bolji izbor, a posebno kad su u pitanju starije osobe.

Magnezijum u trudnoći

Tokom trudnoće, zbog hormonskih pramena, rasta dijeteta i posteljice, povećana je potreba za hranljivim materijama i mineralima poput magnezijuma. Magnezijum u trudnoći ima blagotvoran uticaj, jer djeluje blago laksativno, spriječava kontrakcije materice, smanjuje migrenozne bolove kao i grčeve u mišićima, koji su posebno učestali u posljednjim mjesecima trudnoće. Magnezijum u trudnoći ima važnu ulogu u koštanom sistemu i bitan jeza apsorpciju kalcijuma i njegovu ugradnju u kosti, ne samo tokom prenatalnog perioda već i tokom dojenja i postporođajnog perioda.


 

Ne propustite