Sušeni paradajz poslastica za hladnije dane

Zdrav život
Sušeni paradajz poslastica za hladnije dane
.

Jedan od specijaliteta italijanske kuhinje, osim pizze, paste, pesto sosa, jeste i sušeni paradajz.

Sušeni paradajz je veoma zdrava i korisna namirnica posebno ako se sprema na tradicionalan način, a to je sušenjem na suncu. Međutim, mnogi ovu namirnicu spremaju  u rerni.

Sastojci:

Paradajz, bijeli luk, bosiljak, ruzmarin, maslinovo ulje, so, biber, lovorov list, svježa majčina dušica po želji.

Način pripreme;

Paradajz oprati i osušiti. Nasjeckati ga na polovine i četvrtine, kašikom izvaditi sredinu (mesnati dio sa sjemenkama koji možete iskoristiti za neko kuhano jelo).

Na pleh staviti papir za pečenje i rasporediti paradajz. Komade paradajza treba stavljati blizu, tj. jedne do drugih, jer će se tokom sušenja znatno smanjiti. Posoliti i pobiberiti paradajz i posuti preko sušeni bosiljak ili origano. Na svaki paradajz sipati po jednu kap maslinovog ulja.

Zagrijati rernu do 60-100 stepeni i staviti pleh unutra. Vrata rerne ostaviti malo otvorena kako bi  vlaga brže isparavala. Sušiti paradajz oko pet sati.

Gotov paradajz treba biti malo vlažan i lako savitljiv. Bitno je da ne presušite plodove, da ne postanu suhi I lomljivi.

Ohladite gotov paradajz. Na dno pripremljene čiste tegle od 0,5l sipajte malo maslinovog ulja. Zatim ubacite nekoliko „iglica“ ili grančicu ruzmarina (može origano ili drugo suho začinsko bilje) i krupno nasjeckani bijeli luk.

Napunite 1/3 tegle sušenim paradajzom, sipajte ulje, zatim opet bilje i bijeli luk, pa tako sve do kraja. Malo pritisnite paradajz na kraju i napunite teglu uljem do vrha tako da ga potpuno pokrije (ako ne pokrije, paradajz će se pokvariti).

Zatvorite teglu poklopcem i stavite na hladno i tamno mjesto (može u frižider). Tako pripremljen paradajz treba odstajati u tegli prije korištenja bar sedam dana. Otvorenu teglu obavezno držati u frižideru.

Ne propustite