Peking poslušao Trampa, šalje izaslanika u Sjevernu Koreju

Svijet
Peking poslušao Trampa, šalje izaslanika u Sjevernu Koreju
.

Kina će u petak u Sjevernu Koreju uputiti specijalnog izaslanika predsjednika Si Đinpinga, javila je danas agencija Sinhua.

Ta vijest stiže neposredno po završetku azijske turneje američkog predsjednika Donalda Trampa tokom koje je posjetio i Peking, gdje je pozvao kinesko rukovodstvo da pojača pritisak na Pjongjang da obustavi svoj nuklearni program.

Song Tao, zvaničnik biroa za međunarodne veze Komunističke partije Kine, biće zadužen da obavijesti Pjongjang o rezultatima kongresa KPK održanog polovinom oktobra na kome je Si ponovo izabran da vodi partiju i zemlju, dodala je Sinhua ne navodeći druge detalje.

Najava od odlasku kineskog zvaničnika u Sjevernu Koreju dolazi poslije upravo završene Trampove turneje po azijskim zemljama tokom koje je zatražio od regionalnih zvaničnika da pojačaju pritisak na Pjongjang zbog njegovog nuklearnog programa, prenosi Beta. 

Kina, koja je glavni diplomatski i ekonomski saveznik Sjeverne Koreje, odobrila je i sprovodi medjunarodne sankcije usvojene rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN protiv Sjeverne Koreje poslije nekoliko njenih nuklearnih i balističkih proba.

Ne propustite