Broj poginulih u zemljotresu u Iraku i Iranu prešao 450

Svijet
Broj poginulih u zemljotresu u Iraku i Iranu prešao 450
.

Broj osoba poginulih u razornom zemljotresu koji je u nedjelju naveče pogodio područje uz iračko-iransku granicu prešao je 450, saopćila je iranska državna televizija Press TV.

Spasilački timovi nastavljaju s operacijama potrage za desecima ljudi zarobljenih pod ruševinama kuća u selima i gradovima u brdovitom području zapadne iranske pokrajine Kermanshah koja graniči s Irakom, javlja Reuters.

Iranska Press TV je izvijestila da je više od 450 osoba poginulo, a 7.000 je povrijeđeno kada je zemljotres magnitude 7,3 po Rihteru pogodio ovu zemlju u nedjelju.

Lokalni zvaničnici smatraju da će broj mrtvih rasti dok spasilački timovi stižu do udaljenih područja Irana.

Ovaj potres se osjetio u nekoliko iranskih pokrajina, ali najteže je pogođena pokrajina Kermanshah. Više od 300 osoba je poginulo u okrugu Sarpol-e Zahab u toj pokrajini, oko 15 kilometara od iračke granice.

Iranska televizija javlja da je potres prouzrokovao ogromnu štetu u nekim selima gdje su kuće napravljene od zemljanih cigli. Zemljotres je također pokrenuo klizišta koja otežavaju spasilačke napore, kazali su zvaničnici za ovu televiziju.

Ne propustite