Šta kada imate visok nivo željeza u krvi? Ovo su problemi koji ne smijete zanemariti

Porodica i zdravlje
Šta kada imate visok nivo željeza u krvi? Ovo su problemi koji ne smijete zanemariti
.

Nedostatak željeza u organizmu ili anemija jedan je od čestih problema od kojih pati veliki broj ljudi, ali ima i onih koji kod liječnika odlaze zbog sasvim suprotnog problema – povišenog nivoa željeza, što utvrde rutinskom analizom krvi.

Simptomi koji ukazuju na postojanje ovog problema su zamor, bolovi u mišićima i zglobovima, kao i u predjelu trbuha, a vremenom se mogu pojaviti i znaci oštećenih organa.

Jetra, pankreas, dijabetes…

Nekada se problem otkrije kada osoba sazna da ima oštećenu jetru ili pankreas, kad se pojavi poremećaj glikoregulacije s razvojem šećerne bolesti koja slabo reagira na insulin, poremećaj srčanog ritma ili srčana slabost.

Željezo se može taložiti i u koži i dovesti do hiperpigmentacije, to jest pojave tamne kože na prevojima, oko anusa, na mjestu ožiljaka i u drugim regijama. Bolesnik može osjetiti da mu se nešto dešava s organizmom zbog hormonske insuficijencije, gubitka libida, impotencije, gubitka maljavosti...

Kad se ustanovi povišena vrijednost željezaa u krvi, ne mora značiti da je ta osoba kandidat za liječenje. Nivo željeza u krvi u toku dana ima različite fluktuacije, tako da su najtačniji rezultati kada se serumsko željezo određuje u jutarnjim satima.

Ponovljene analize

Ukoliko se ustanovi da neko ima povišeno željezo u krvi, taj rezultat ne treba uzeti zdravo za gotovo, već analizu treba ponoviti.

Jer, čak i najbezazlenije stvari, poput dužeg stajanja krvi u laboratoriji do definitivne analize, mogu dovesti do razgradnje crvenih krvnih zrnaca i „izlaska” željeza iz cirkulacije, pa tako može nastati lažni nivo željeza u toj analizi.

Zato je potrebno uraditi bar dvije analize krvi da bi liječnik mogao tačno utvrditi da li zaista ima problema s povišenim vrijednostima željeza.

Željezo predstavlja jedan od vrlo bitnih elemenata potrebnih za normalno funkcioniranje različitih tkiva i organa. Ono je neophodno za dotok i dopremanje kisika svim tkivima i u organizmu se nalazi najčešće u dva oblika: kao hemoglobin (80 posto cjelokupne količine) i mioglobin, protein koji se nalazi u mišićima (20 posto).

Organizam iskorišćava svega 10 procenata željeza unijetog u organizam. Ono se resorbira u digestivnom traktu. Višak se može pojaviti i ako osoba dosta jede namirnice koje sadrže ovaj mineral.

 Šta je hemohromatoza

Namirnice bogate željezom su crveno meso i zeleno povrće poput brokolija i karfiola, a u one koje umanjuju nivo željeza spadaju zeleni čaj i neke vrste biljaka. Dešava se i da osobe tokom terapije anemije unose previše željeza pa dolazi do njegovog taloženja.

Problem s povišenim nivoom željeza u krvi najčešće je vezan za jednu vrstu urođene bolesti koja se naziva hemohromatoza. To je nasljedno oboljenje, u čijoj je osnovi poremećaj resorpcije željeza u digestivnom traktu, zbog različitih genskih promena u organizmu.

Za utvrđivanje ove bolesti neophodno je uraditi genske analize. Međutim, postoje i druga brojna stanja koja mogu dovesti do povišenog nivoa željeza u organizmu, a to su prekomjerni unos suplemenata, prekomjerna terapija željezom kod malokrvnosti, kao i veći broj transfuzija krvi. Osim toga, različite bolesti mogu biti praćene povišenim vrijednostima željeza u organizmu.

Da bi osoba dobila urođeno oboljenje hemohromatozu, oba roditelja moraju biti nosioci gena. Ova bolest se dijagnosticira uz pomoć laboratorijskih nalaza i analize takozvanog zasićenja kransferina, proteina koji nosi željezo kroz organizam.

Nakon toga kod pacijenta se verificiraju različiti hormonski poremećaji, a definitivna dijagnoza postavlja se poslije biopsije oboljelog tkiva.

Specijalnim metodama može se vidjeti željezo nakupljeno u oboljeloj jetri ili u koži, a potvrda da je riječ o hemohromatozi dobija se analizom genoma, odnosno pronalaženjem mutacija koje su karakteristične za ovu bolest.

Kako rasteretiti organizam

U terapiji se savjetuje smanjeno unošenje namirnicama koje obiluju željezom ili povećano unošenje vitamina C koji poboljšava iskoristivost ovog elementa u tragovima.

Kod dokazane hemohromatoze radi se takozvano otpuštanje krvi. U početku jednom nedjeljno, a kasnije je dovoljno četiri puta godišnje. Krv se uzima slično kao kao kod osoba koje idu dati krv pa im se od 300 do 500 mililitara ove dragocjene tečnosti izdvoji iz organizma.

Tako se zapravo rastereti organizam od željeza. Kad je riječ o transfuziji krvi, treba strogo odrediti kada pacijent može da joj se podvrgne, a s druge strane daju mu se preparati, takozvani helatori, koji vezuju za sebe višak željeza i izlučuju se putem urina i fekalija.

Normalne vrijednosti željeza

U normalnom organizmu muškarca nalazi se oko 3,8 grama željeza, a kod žena oko 2,8 grama, jer ga pripadnice nježnijeg spola u reproduktivnom periodu gube tokom menstrualnog ciklusa.

U slučaju prekomjerne koncentracije, koja može biti veća i od 30 grama, željezo se taloži u organizmu, pa vremenom, poslije više godina a nekada i decenija, dolazi do oštećenja funkcije vitalnih organa.

Ne propustite