Prodavao lažne srpske pasoše po cijeni i do 10.000 eura

Region
Prodavao lažne srpske pasoše po cijeni i do 10.000 eura
U Novom Pazaru 9. novembra uhapšen je Turčin koji je preko tamošnjih matičara obezbedio pasoše za 300 svojih sunarodnika među kojima ima i poznatih imena turskog podzemlja, piše Blic.

U  Novom Pazaru 9. novembra uhapšen je Turčin koji je preko tamošnjih matičara obezbedio pasoše za 300 svojih sunarodnika među kojima ima i poznatih imena turskog podzemlja, piše Blic.

Oni su dobijali prave srpske pasoše na lažna imena što su Plaćali i do 10 hiljada eura. S tim pasošima su su mogli da se slobodno kreću po cijeloj Evropi, čak i ako postoje crvene Interpolove potjernice za njima.

Cijena srpskog pasoša kada se identitet ne menja bila je od 2.000 eura pa naviše. Srpske insititucije sada razmjenjuju podatke sa Turskom i drugim evropskim državama ali i onim zemljama gdje Srbima nije potrebna viza. Razmjenjuju se informacije o korišćenju ovih pasoša kao i osobama koje ih koriste.

Pretkrivični postupak vodilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je predmet ustupilo novopazarskom Višem tužilaštvu. U istrazi je uhapšen turski državljanin Umit Jardimci (42) koji se tereti da je sve osmislio i sproveo.

Njemu su oduzeti lap top i mobilni telefoni. BIA je presrela njegove razgovore sa sunarodnicima koji su kupovali pasoše, kao i razgovore sa matičarima u Raškoj oblasti.

Uhapšena su i četvorica matičara, iz Novog Pazara, Sjenice, dvojica iz Tutina. U pritvoru su zadržani Jadrimci i jedan matičar iz Tutina dok za ostale nije tražen pritvor jer su sve priznali u istrazi.

Ne propustite