SDA, DF i Savez za promjene postigli dogovor

Bosna i Hercegovina
SDA, DF i Savez za promjene postigli dogovor
SDA i DF su sa tri stranke iz Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP) večeras potpisali sporazum o saradnji u novom sazivu vlasti na nivou BiH.

SDA i DF su sa tri stranke iz Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP) večeras potpisali sporazum o saradnji u novom sazivu vlasti na nivou BiH.

Sva petorica potpisnika rekli su da je ovaj dokument otvoren i za druge stranke, a posebno su pozvali HDZ BiH da se pridruži ovom "paketu" kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda.

Bakir Izetbegović, koji je predvodio delegaciju SDA, rekao je da je ovaj papir na raspolaganju i SNSD-u da ga potpiše.

Podsjetili su da ove stranke imaju većinu od 22 poslanika u državnom parlamentu, a Mladen Bosić, lider SDS-a, ocjenio je da sporazum predstavlja "prekretnicu u odnosima jer se njime izlazi iz politike stalnih konflikata i ulazi u fazu međusobnih interesa i dogovaranja".

"Poštujemo većinsku izbornu volju. U RS se zna pobjednik, a na nivou BiH imamo izbalansiran odnos jer dva bloka iz RS imaju po sedam poslanika, s tim da je gospodin Ivanić član Predsjedništva BiH i to je ta prevaga građana u RS", rekao je Izetbegović.

Prethodno su SDA i DF Željka Komšića dogovorili saradnju u novom sazivu vlasti na nivou BiH.

Poslije sastanka delegacija SDA i DF-a lideri ovih stranaka izjavili su da vjeruju da će i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović prihvatiti da na nivou BiH većinu čine ove tri partije zajedno sa Savezom za promjene, a ne sa SNSD-om, s kojim HDZ već ima dogovoreno partnerstvo na svim razinama vlasti.

Prema izbornom rezultatu, SNSD s partnerima u bh. parlamentu ima 7 poslanika od ukupno 14 iz RS, a SDS sa saveznicima ima 6. Zbog potpisivanja sporazuma sa SDA, sedmi poslanik iz RS biće najvjerovatnije upravo zastupnik ove stranke Sadik Ahmetović, koji je mandat osvojio u izbornoj jedinici u RS.

SDA i DF dogovorili su da tri obaveze odmah budu urađene: mehanizam koordincije za pregovore s EU, knjiženje perspektivne vojne imovine i izmjena Zakona o PDV-u kako bi se olakšalo privrednicima.

Budući da je nakon prošlosedmičnog sastanka delegacija SNSD-a i SDA rečeno da su saglasni o principima i prioritetima nove vlasti, novinare je zanimalo da li je SDA isključila SNSD iz buduće vlasti na nivou BiH.

"SNSD je pobjednik u RS i mi još možemo s njima razgovarati o saradnji na tom nivou. Ne isključujemo nikoga", odgovorio je Izetbegović, naglasivši da će nastojati tome da, nakon što naprave koaliciju na državnom nivou, ona prođe kroz kompletnu strukturu do nivoa kantona.

Izetbegović je naveo da SDA i DF isto gledaju na prioritete stabiliziranja javnih finansija, smanjenja javne potrošnje, oporavka privrede, borbe protiv kriminala, ravnopravnosti naroda i građana i imenovanja prema stručnosti kandidata. Na pitanje novinara da li će lider HDZ BiH "izdati" partnerstvo s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom radi formiranja vlasti sa SDA, DF-om i Savezom za promjene na nivou BiH, Izetbegović je odgovorio kako misli da "Čović neće izdati interese hrvatskog naroda u BiH".

"Mislim da će uraditi ono što je dobro za Hrvate, a to je ono što je dobro za BiH i sve njene narode. Večeras ćemo imati jednu takvu ponudu za Čovića i HDZ. Ne bismo išli ni u šta što nije dogovoreno sa Čovićem i HDZ-om, ali računamo na njegov racionalan pristup. Još nismo odlučili, ali ako krenemo sa Savezom za promjene, ne bi se smjelo desiti da vitalni nacionalni interes Hrvata u BiH bude opstanak Milorada Dodika", rekao je danas prije sastanka Izetbegović.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, izjavio je večeras da SDA pokušava da spasi SDS, u kojem traži podršku da bi vodili glavnu riječ u BiH.

"Oni koji podržavaju SDA vode BiH ka rasulu", kaže Dodik i dodaje da SDA nije mogla da podnese dogovor SNSD-a i HDZ-a.

Komšić je napomenuo da je HDZ BiH nezaobilazan u formiranju vlasti nakon oktobarskih opštih izbora jer je osvojio najviše glasova hrvatskog biračkog tijela.

"Čović je nezaobilazan faktor. Vjerujem da je i on opredijeljen da pravimo pomake u BiH. Čović sigurno neće biti protiv toga. Bilo bi neracionalno odbiti nešto ovakvo zbog simpatija prema nekome", ustvrdio je Komšić. Dodao je da je sa SDA dogovoren drugačiji princip ponašanja političara.

Ne propustite