Ako često koristite ruž za usne, to može biti OPASNO za vaše ZDRAVLJE

Objavljeno:12.11.2017 - 19:07
A A A Times Arial

Dokazano je i da organizam osoba koje često koriste ruž u prosjeku na dan može apsorbirati oko 24 miligrama proizvoda, a one koje usne mažu baš svaki dan i do 87 miligrama.
 
No koliko god nas jedan potez ružem može uljepšati u trenu, toliko nam može i dugoročno naštetiti zdravlju, pogotovo ako pretjerujemo. Naime, znanstvenici s američkog Sveučilišta Berkeley proveli su istraživanje na ruževima i sjajilima za usne te došli do zabrinjavajućih rezultata. 
 
Ispitali su 32 različita proizvoda za usne i u njima otkrili velike koncentracije olova, kadmija, kroma, aluminija te još pet teških metala. U nekim proizvodima koncentracije su bile toliko visoke da izazovu opravdanu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećani rizik za razvoj raka i neuroloških poteškoća. 

 
Dokazano je i da organizam osoba koje često koriste ruž u prosjeku na dan može apsorbirati oko 24 miligrama proizvoda, a one koje usne mažu baš svaki dan i do 87 miligrama. A što se tiče postotka metala, prosječna korisnica ruža za usne  dnevno može unijeti i do 20 posto veću količinu aluminija, mangana i kadmija od dopuštene, ističu znanstvenici.
 
Naravno, to ne znači da odmah morate prestati koristiti ruževe i baciti ih sve u smeće. Usne i dalje možete slobodno mazati u svoju omiljenu nijansu, samo pokušajte u tome biti umjerene. Brendovi u istraživanju nisu imenovani no znanstvenici ističu da nema velikih razlika između svih koji su prisutni na tržištu te da se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve. 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!