U sred smo jeseni, ali već znamo kakvi će nam biti ZIMA I PROLJEĆE, evo šta nam prognoziraju meteorolozi

Region
U sred smo jeseni, ali već znamo kakvi će nam biti ZIMA I PROLJEĆE, evo šta nam prognoziraju meteorolozi
.

U narednih pet mjeseci, ne samo da se nećemo smrzavati kao što je bilo prošle zime, već se živa na termometru očigledno neće često spuštati ispod nule. Bar tako prognoziraju meteorolozi.

Sudeći po sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, decembar će biti hladan, a januar nešto topliji sa doduše više padavina nego što je to uobičajeno. U februaru nas očekuju srednja maksimalna temperatura do šest stepeni, dok će u martu vrijeme biti malo toplije nego inače. Od aprila, prema dugoročnoj prognozi, srednje maksimalne temperature biće i do 19 stepeni Celzijusovih.

Prosječno hladan decembar

Očekuje se da će temperature u decembru biti malo više nego što je to uobičajeno. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 5,7 stepeni Celzijusa. Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrednostima u prosjeku nižim za oko 2 milimetara u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 49 milimetara.

Blaži i malo suhlji januar
Srednja januarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg prosjeka. Temperatura će biti za oko 1,5 stepeni viša u odnosu na višegodišnji prosjek. Očekuje se da će u januaru srednja maksimalna temperatura u Beogradu i široj okolini, oko 4,6 stepeni.

Mjesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrednostima u prosjeku nižim za oko 5 milimetara. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 39 milimetara.

U februaru manje padavina, temperatura do 6 stepeni

Srednja februarska temperatura i količina padavina biće u granicama višegodišnjeg prosjeka. Možemo očekivati da će srednja maksimalna temperatura iznositi oko 6,5 stepeni Celzijusa, i to u Beogradu i široj okolini. Mjesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosijeku nižim za oko 5 milimetara. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 28 milimetara.

Blaži i malo suhlji mart

I u martu možemo očekivati da će temperatura vazduha biti viša nego što je to uobičajeno za mart, 0,6 stepeni. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrijednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 4 stepena, dok će srednja maksimalna biti oko 13 stepeni Celzijusa. Mjesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg prosjeka. Martovska suma padavina iznosiće oko 36 milimetara.

Topliji i prosječno vlažan april

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka.

Minimalna temperatura u aprilu biće oko 9 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura iznositi i do 19 stepeni Celzijusa. Mjesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg prosjeka i iznosiće oko 59 milimetara.

Ne propustite