Tuzlanski doktori nastavljaju štrajk, ali su zadovoljni do sada postignutim

Bosna i Hercegovina
Tuzlanski doktori nastavljaju štrajk, ali su zadovoljni do sada postignutim
.

Štrajkački odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (SSDMiS TK) ističe da nastavljaju generalni štrajk, ali i da je uspostavljanjem dijaloga pokrenut proces pregovaranja i da je to veliki pomak u odnosu na dosadašnje stanje.

Minstar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić održao je dva sastanka s predstavnicima Strukovnog sindikata i to je, kako navode iz SSDMiS TK, prvi put nakon sedam godina od osnivanja da su priznati za socijalnog partnera u Tuzlanskom kantonu.

- Ostajemo u kontaktu i sigurno će biti novih sastanaka sa Strukovnim sindikatom doktora. Ništa ne možemo potpisati prije potpisivanja ugovora na federalnom nivou, a nadam se da će se u međuvremenu riješiti i problem reprezentativnosti sindikata na nivou našeg kantona - kazao je nakon sastanaka ministar Hadžiefendić.

Štrajk u TK-a, u svim zdravstvenim ustanovama, ogleda se u polusatnom okupljanju, za vrijeme pauze.

U Kantonu Sarajevo doktori su potpisali kolektivni ugovor i sada se očekuje potpisivanje u još jednom kantonu da bi se mogao potpisati kolektivni ugovor na nivu Federacije BiH, saopćeno je iz SSDMiS TK.

Ne propustite