NAMAMI ŽRTVE U VIR, PA IH STIGNE STRAŠNA SMRT: Iz vode vreba MISTERIOZNA NEMAN, ugrožen je svako ko PIPNE VODU

Zanimljivosti
NAMAMI ŽRTVE U VIR, PA IH STIGNE STRAŠNA SMRT: Iz vode vreba MISTERIOZNA NEMAN, ugrožen je svako ko PIPNE VODU
.

Priča o misterioznoj nemani seže u daleko vreme Osmanskog carstva. Smederevski ribari vekovima prenose legende o Kemzi, čije ime turskog korena i vodi pretpostavku o poreklu ovog bića.

Poput mita o vodenim duhovima iz neke od legendi iz slovenske mitologije, ne zna se kada je tačno ovo biće prvi put viđeno u Dunavu, ali o Kemzi nisu pisali samo mitolozi, nego i istoričari. Istoričan Leontije Pavlović opisao je ovo biće kao "oličenje zla koje vreba priliku da nekoga udavi".

Napisao je i da neman "ribare i kupače navlači u virove gde repom zaplete žrtvu kojoj onda nema spasa". Prema pričama onih koji su navodno videli neman, Kemza je nalik velikoj ribi, a najviše liči somu pokrivenom muljem i travom. Drugi ipak tvrde da je sličniji čovjeku sa kandžama i dugim repom, piše srbijanski list Telegraf.

- Naravno da ga niko nije vidio, bar ne neko zadnje vrijeme, a naši stari su se pričama o Kemzi dobro zabavljali - kaže dugogodišnji ribar Nikola Tasić Cale. Cale je novinarima pričao priču o tome kako se ribarima usred noći nešto zaplelo u mrežu i počelo lupati po čamcu. U mrklom mraku kada ne nedostaje puno da se ožive jezive priče, dovoljno je bilo da neko vikne "Kemza".

Onaj ko je izvlačio mrežu odmah je bio spreman da presječe konopac i oprostiti se od ulova, ali je onda vidio gusana koji se zapleo i krilima udarao po čamcu.

Neki su po mraku u mreži vidjeli rogove i odmah su pomislili na Kemzu, a onda su shvatili da su "uhvatili" srndaća.

Ne propustite