UZGOJILI SU KOMARCE KOJI ĆE SUZBIJATI BOLESTI: Pustit će ih u prirodu

Zanimljivosti
UZGOJILI SU KOMARCE KOJI ĆE SUZBIJATI BOLESTI: Pustit će ih u prirodu
.

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrila je u 20 saveznih država i u Washington DC-ju puštanje u prirodu komaraca koji bi trebali suzbiti populacije tigrastog komarca, prijenosnika brojnih virusa poput denge, žute groznice i zike.

 

Bakterija neplodnosti

Komarci, koje je u laboratorijima uzgojila kompanija MosquitoMate trebali bi divlje populacije tigrastih komaraca zaraziti bakterijom Wolbachia pipientis. U prirodu bi se pustili samo zaraženi mužjaci koji ne napadaju ljude. Kada inficirani komarci oplode divlje ženke, koje ne nose isti soj bakterije, oplođena jajašca neće se izleći jer se muški kromosomi neće pravilno razviti.

Znanstvenici iz MosquitoMatea tvrde da bi zaraženi komarci s vremenom trebali značajno smanjiti populacije tigrastog komarca. Prednost ovakve metode u odnosu na uobičajene je da ne zahtijeva zaprašivanje kemikalijama što znači da neće nastradati drugi kukci i druge vrste komaraca.

„To je nekemijski način borbe protiv komaraca pa očekujemo da će biti privlačan“, rekao je za Nature David O’Brochta, entomolog na University of Maryland u Rockvilleu.
„Drago mi je da vidim da se to pokreće jer mislim da je potencijalno vrlo važno“, dodao je.

EPA je za sada dozvolila puštanje zaraženih komaraca u samo 20 saveznih država i u Washington DC-u zato što imaju slične klimatske uvjete – vlažnost i temperature – kakva imaju mjesta na kojima su komarci testirani. Iz projekta su za sada isključeni jugoistočni dijelovi SAD-a.

Slične komarce prošle je godine na veliko proizvela druga skupina stručnjaka sa Sveučilišta Sun Yat-sen u Guangzhou u Kini i s Michigan State University u East Lansingu.

 

GM komarci

Laboratorijski uzgojene komarce u borbi protiv prijenosnika bolesti posljednjih godina, od epidemije zike 2015. na ovamo, koristi i Brazil. Razlika je u tome što su brazilski komarci genetički modificirani na takav način da prilikom oplodnje divljih ženki potomstvu prenose ubojiti gen.

Zanimljivo je da GM komarci koje proizvodi Oxytec iz Virginije, nisu dobili zeleno svjetlo za testiranje i puštanje u SAD-u zbog neznanja i nerazumijevanja kako funkcionira biotehnologija. Naime, među stanovništvom se raširio neutemeljn strah da bi ih komarci, koji ih ugrizu, mogli zarazi s modificiranom DNA koja bi mogla izmijeniti na ljudsku.

Komarci su kroz povijest uzrokovali najveći broj smrti, veći od svih drugih životinja. Svjetska zdravstvena organizacija 1996. je objavila da su samo u godini dana skrivili smrt 2,7 milijuna ljudi. Taj broj do danas se smanjio na nešto više od 700.000, no i to je još uvijek mnogo.

(index.hr)

 

Ne propustite