U Barceloni 750.000 prosvjednika tražilo oslobađanje katalonskih dužnosnika

Svijet
U Barceloni 750.000 prosvjednika tražilo oslobađanje katalonskih dužnosnika
.

Oko 750.000 prosvjednika izašlo je u subotu na ulice Barcelone tražeći od Madrida puštanje na slobodu katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španije.

"Sloboda političkim zatvorenicima. Mi smo Republika", pisalo je na velikom transparentu kojeg su tisuće nosile ulicama glavnog grada Katalonije. Nošeni emocijama građani ondje ne odustaju od neovisnosti  izglasane u katalonskom parlamentu prije dva tjedna.

"Pogledajte sve ove ljude ovdje. Izađu li 21. prosinca na glasovanje...neovisnost  će pobijediti", rekao je umirovljenik Pep Morales. Španska vlada je za 21. decembra najavila prijevremene izbore u Kataloniji raspustivši katalonsku vladu.

Osam članova smijenjene vlade nalazi se u pritvoru pored Madrida kao i dvojica čelnika organizacija Nacionalna skupština Katalonije (ANC) i Omnium Cultural koje su organizirale okupljanje.  

Barcelonska policija je rekla da je oko 750.00 ljudi bilo na prosvjedima, mnogi od njih iz svih dijelova Katalonije.

Španija i dalje traži izručenje Puigdemonta

Španija traži od Belgije izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četvorice njegovih dužnosnika nakon što se nisu pojavili na sudu u Madridu. Više od 20 osoba je optuženo za pobunu, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o neovisnosti ili ometanja policajaca prilikom intervencije na biračkim mjestima i prosvjedima dok je bivši šef katalonske policije optužen za pasivnost na dan referenduma.

"Sloboda, sloboda!", vikali su prosvjednici noseći katalonske zastave. "Sve se odvija kako treba. Idemo kako i trebamo ići, malo po malo bez nasilja", rekla je 58-godišnja tajnica Gloria Arraz noseći natpis "Sloboda političkim zatvorenicima".
Na čelu povorke koračali su članovi obitelji pritvorenih. Iza njih mladi, stari, djeca. Noć u Barceloni osvijetlile su tisuće upaljenih mobitela a kolona je bila dugačka oko tri kilometra. "Niti korak natrag", vikali su.
Puigdemont je poslao iz Belgije potporu prosvjednicima. "Želimo vas čuti. Siguran sam da ćemo čuti vašu buku mi ovdje u Belgiji kao i oni u zatvoru. Puno vam hvala", naveo je Puigdemont u snimljenoj video poruci objavljenoj na kraju okupljanja.

"U španskoj državi više se ne može ovako nastaviti. Europska zajednico, prestani gledati u stranu", istaknuo je Puigdemont. Smijenjena ministrica poljoprivrede, Meritxell Serret, koja se nalazi s Puigdemontom u Belgiji pozvala je okupljene na masovni izlazak na izbore.

"Izađimo svi zajedno po slobodu ove zemlje i naših političkih zatvorenika", istaknula je. "Sloboda, sloboda!", vikala je nepregledna masa. Stotine autobusa i automobila pristiglo je u subotu u Barcelonu iz svih dijelova Katalonije, na sjeveroistoku Španije.

Izbori za malo više od mjesec dana

Na izbore je pozvano 5,5 miliona birača s pravom glasa a ovih dana se slažu liste i koalicije. Mnogi u prosvjedu žele jednu zajedničku listu za neovisnost.

Španska vladajuća Narodna stranka zatražila je od katalonske javne televizije TVE3 da ne prenosi prosvjed zagovornika neovisnosti no to je odbijeno, izvijestile su novine La Vanguardia i El Mundo.

Izbori za četrdeset dana označeni su kao izjašnjavanje "za" ili "protiv" nezavisnosti Katalonije a ankete pokazuju da će rezultat biti neizvjestan.

 

(Novi.ba/Hina)

Ne propustite