Kako se zove Nikolina koja nema noge ?

Objavljeno:10.11.2017 - 18:16
A A A Times Arial

E buraz, kako se zove Nikolina koja nema noge ?

23513593-384965678591409-1958631652-n

Laptop je najverovatnije najčešće oruđe za rad u današnje vreme. Većina nas ga koristi svakodnevno, ali rijetko razmilšljamo o tome da li ga koristimo na ispravan način. Nažalost, i najmanja nebriga može loše uticati na funkcionalnost i na njemu ostaviti trajne posljedice. Pripremili smo stoga za vas 13 savjeta kako da pravilno rukujete svojim kompjuterom i produžite mu vijek trajanja.

 

1. Ne držite laptop na punjaču 24/7

ne-drzite-laptop-na-punjacu-247-0

Tehnički, ne možemo prepuniti laptop jer današnji modeli koriste litijum-jonske baterije. Ipak, mikrokontrolori punjenja mogu biti oštećeni i stalno punjenje može dovesti do pregrijevanja baterije.

 

2. Pomijerajte laptop pažljivo

pomerajte-laptop-pazljivo-1

Pomijerajte svoj laptop vrlo pažljivo kako ne biste oštetili hard disk. On ima mnogo pokretnih dijelova koji se lako mogu slomiti ukoliko se uređaj previše trese dok radi. Posljedica ovoga je da svi vaši podaci mogu nestati.

3. Kablove motajte pravilno

kablove-motajte-pravilno-2

Svi mislimo da se kablovima ništa ne može dogoditi jer su dobro zaštićeni i izolovani. Međutim, iako je istina da ih lako možete uvrtati i motati oko bilo čega, kablovi lapotopa su laki i tanki, jer svi želimo da laptop lako možemo da nosimo sa sobom.

 

4. Nabavite kuler za laptop

nabavite-kuler-za-laptop-3

Laptop je napravljen kako bi nam omogućio mobilnost, tako da na kraju uvijek završimo sa njim u krilu. Ipak, to nije najbolje mjesto za vaš uređaj. Vaše krilo ili ćebe mogu blokirati ventilaciju i dovesti do pregrijevanja. Ako uređaj držite u krilu ili na krevetu, obavezno nabavite kuler.

 

5. Držite uređaj dalje od magneta

drzite-uredaj-dalje-od-magneta-4

Svaki hard disk koristi magnete kako bi čuvao podatke. Kada svoj uređaj držite blizu drugih snažnih magneta, to dovodi do poremeđaja magnetnog polja i gubitka podataka. Zato se postarajte da ih ne držite nigdje blizu računara.

 

6. Izvucite punjač pravilno

izvucite-punjac-pravilno-5

Čak i kada ste u žurbi, punjač izvlačite pažljivo. Svaki agresivan i nagli pokret može oštetiti priključak i dovesti do problema sa punjenjem.

 

7. Koristite futrolu za laptop

koristite-futrolu-za-laptop-6

Torba ili futrola za laptop mora biti meka i bez oštrih ivica. Unutrašnji mehanizmi mogu vrlo lako biti oštećeni ako ga nosite u rancu ili torbi sa ostalim stvarima.

8. Ekran čistite pažljivo

ekran-cistite-pazljivo-7

Svi znamo da za čišćenje ekrana ne smijemo koristiti vodu. Koristite mikrofiber krpu i specijalno sredstvo za čišćenje ekrana. Nemojte jako pritiskati jer su ekrani vrlo tanki.

 

9. Redovno isključujte kompjuter

redovno-iskljucujte-kompjuter-8

Nemojte ostavljati svoj uređaj uključenim ako ga ne koristite. Neprestani rad troši sam uređaj u oštećuje sistem za hlađenje. Ako ga pokrećete više puta u toku dana, koristite mod za spavanje.

 

10. Zatvarajte i otvarajte uređaj pažljivo

zatvarajte-i-otvarajte-uredaj-pazljivo-9

Ne možete zatvarati laptop držeći ga samo za displej, najosjetljiviji do uređaja. Ako ga držite za ivice, pritisak na te dijelove može dovesti do savijanja i pucanja. Otvarajte ga i zatvarajte nežno, držeći ga na sredini.

 

11. Držite tečnosti podalje

drzite-tecnosti-podalje-10

Koliko često pijete kafu ili čaj dok koristite laptop? Svi znamo da oni ne idu zajedno. Ipak, vrela pića mogu izazavati oštećenja čak iako ne prospete nijednu jedinu kap. Ne držite ih blizu jer toplota može izazvati oštećenja ekrana.

12. Pitajte stručnjake da testiraju vaš hardver

pitajte-strucnjake-da-testiraju-vas-hardver-11

Ozbiljne probleme nikada ne pokušavajte da riješite sami. Ne kupujte USB uređaje koji navodno mogu otkloniti softverske probleme, jer mogu izazvati trajna oštećenja, pa i potpuni prestanak rada hard diska.

 

13. Držite kućne ljubimce dalje od laptopa

drzite-kucne-ljubimce-dalje-od-laptopa-12

Sigurno vam je simpatično kada se vaša mačka popne na laptop kako bi vam "pomogla" sa poslom, ali ipak im nemojte ovo dozvoljavati. Mačke privlači toplota koju uređaj emituje, ali njihovo krzno može lako zaglaviti sistem za hlađenje. To može dovesti do pregrijevanja i kvara računara.


Znakovi da će se računar uskoro pokvariti: 

- Hard disk radi suviše sporo ili bučno.
- Uređaj se zamrzne čak i kada samo kucate tekst ili radi znatno sporije nego inače.
- Sistem za hlađenje iznenada postane mnogo bučniji.
- Laptop ispušta čudne zvuke pri isključivanju.
- Iznenada se restartuje sam od sebe.
- Sistem prijavljuje mnogo grešaka. Kako biste vidjeli sva podešavanja sistema, idite na This PC — Manage — Event Viewer.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!