Potvrđeno imenovanje Audrey Azoulay za generalnu direktoricu UNESCO-a

Svijet
Potvrđeno imenovanje Audrey Azoulay za generalnu direktoricu UNESCO-a
.

Države članice UNESCO-a u petak su većinom glasova odobrile imenovanje bivše francuske ministrice kulture Audrey Azoulay na čelo UN-ove agencije za kulturu.

Potvrđeno je imenovanje 45-godišnje Azoulay od upravnog odbora te agencije UN-a, koja je postala druga žena na njenom čelu.

- Jedinstvo koje ste pokazali u ovom glasanju dobar je znak za predstojeći period, u kome trebamo stati rame uz rame - poručila je Azoluay članicama UNESCO-a nakon što je dobila 131 glas, uz 19 koji su bili protiv njenog imenovanja.

Kazala je da ima "veliku vjeru" u UNESCO, "koji ima istinsku snagu da mijenja svijet".

Azoulay je izjavila da su države članice "svjesne problema s kojima se suočava njihova agencija, ali znaju da je ona od suštinskog značaja u suočavanju s izazovima u svijetu".

Azoulay, koja je bila ministrica u vladi bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, naslijedila je Irinu Bokovu, koja je bila prva žena generalni direktor UNESCO-a i čiji mandat ističe u ovom mjesecu. 

Azoulay je tjesnom većinom pobjedila Hamada bin Abdulaziza Al-Kawarija iz Katara, također bivšeg ministra kulture, na glasanju prošlog mjeseca koj je imalo jak politički naboj.

Al-Kawari nije dobio podršku iz ostalih zalivskih zemalja koje su dio koalicije pod saudijskim vodstvom koja je uvela sankcije Kataru.

Izbori za čelnika UNESCO-a bili su u sjeni američke objave da se planira povući iz agencije sa sjedištem u Parizu nakon višegodišnjih napetosti zbog odluka UNESCO-a koje Washington smatra pristrasnim prema Izraelu, piše Fena.

Suočena s podjelama u arapskom svijetu, Francuska je predložila Azoulay, Jevrejku marokanskog porijekla, kao kompromisnu ličnost koja bi mogla prevazići podjele i ublažiti napetosti s Izraelom.

Ona se također suočava s izazovnim zadatkom reformiranja agencije koja posrće pod bremenom birokratije koja se raširila tokom sedam decenija otkako je osnovana, prenosi agencija AFP.

Ne propustite