Nema dogovora oko zahtjeva doktora medicine i stomatologa u ZDK

Bosna i Hercegovina
Nema dogovora oko zahtjeva doktora medicine i stomatologa u ZDK
.

Na današnjem radnom sastanku u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa pregovaračkim timom Sindikata doktora medicine i stomatologije, koji su u štrajku, nije postignut dogovor o potpisivanju kolektivnog ugovora.

Kolektivni ugovor je bio usaglašen sa Vladom ZDK na obostrano zadovoljstvo, ali nikada nije potpisan. U novom nepotpisanom kolektivnom ugovoru dogovoren je broj radnih sati, koeficijent za obračun plata i visina satnice, ali razlog zbog kojeg nije još uvijek potpisan nije poznat.

Članovi Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK će zbog toga nastaviti štrajk doktora medicine i stomatologije, koji je započet prošli ponedjeljak, 6. novembra, u svim zdravstvenim ustanovama na području ZDK.

Stavovi sindikalista su jasni i zahtjevi ostaju nepromijenjeni, a o njima se razgovaralo i dogovor je postignut još u septembru. Prema tom dogovoru Vlade ZDK i Sindikata, satnica bi iznosila 2,35, dok bi koeficijent bio povećan za 1,2, ali bi se povećavao u tri etape, počev od novembarske plate, zatim bi usklađivanje uslijedilo naredne 2018. godine i zaključno 2019. godine.

U pregovaračkom timu Samostalnog sindikata doktora i stomatologa ističu da nisu odgovorni za nastalu situaciju, jer Vlada ZDK je dala pristanak prije dva mjeseca na predloženi kolektivni ugovor, nakon čega još uvijek nije okončan proces dogovora, prenosi Fena.

 

Ne propustite