Najavljeno povećanje otkupne cijene maline?

Bosna i Hercegovina
Najavljeno povećanje otkupne cijene maline?
.

 Uzgajivači maline iz srednjeg Podrinja, nakon mnoštva sastanaka sa otkupljivačima i predstavnicima resornog ministarstva, te organizovanja protesta, obradovani su saznanjem da je moguće povećanje otkupne cijene za malinu koju su ove godine predali hladnjačama.

Bratunačka hladnjača "Agro-dr" isplatila je malinu po cijeni od 2,1 KM za kilogram, što je za 0,20 KM više od cijene ostalih otkupljivača.

Jedino je hladnjača "Insieme" plaćala malinu skuplje, odnosno po 2,3 KM, ali je preuzela manju količinu ovog voća.

Petko Rankić, vlasnik hladnjače "Agro-dr", koja je među najvećim u ovoj regiji, najavio je da će povećati otkupnu cijenu za dodatnih 0,20 KM po kilogramu maline.

"Obezbijedio sam plasman ovogodišnjeg otkupljenog roda maline na sigurno tržište. Izvoz je već krenuo po cijeni nešto većoj od one koja se pominjala u vrijeme berbe i smatram da je realno i korektno da proizvođačima ovog voća, od kojih sam otkupio malinu, dodatno isplatim još po 0,20 KM po kilogramu", rekao je Rankić.

On je dodao da na ovaj način želi da pomogne proizvođače da barem djelimično ublaže loše rezultate i prihode od ovogodišnje prodaje maline kako bi nastavili uzgoj ove kulture.

Ova hladnjača je otvorena u maju prošle godine, a vlasnik je u njenu izgradnju i opremanje uložio oko 2,5 miliona KM.

Iz Udruženja "Vilamet", koje okuplja proizvođače maline iz bratunačke, milićke i srebreničke opštine, pozdravili su ovaj potez vlasnika hladnjače "Agro-dr" i izrazili očekivanje da će biti povećana i otkupna cijena kupine, te da će i ostali otkupljivači slijediti ovaj primjer.

Predstavnici ovog udruženja razočarani su odnosom ostalih otkupljivača, a posebno hladnjače "Bos agro fud" iz Potočara kod Srebrenice koja je najveći otkupljivač i koja je ove godine najlošije plaćala malinu, svega 1,9 KM za kilogram.

Iz "Vilameta" su tražili sastanak sa Šveđaninom, vlasnikom ove hladnjače, ali iz ovdašnje uprave te hladnjače to im nije omogućeno, niti im je dostavljen bilo kakav odgovor na taj zahtjev.

"Izgleda da ovoj hladnjači nije bitna proizvodnja jagodičastog voća na našoj regiji, niti koliko će otkupiti, tako da ovakav njihov stav može imati veoma loše posljedice po ovu poljoprivrednu proizvodnju, a i po sam rad te hladnjače", saopšteno je iz "Vilameta".

Članovi rukovodstva ovog udruženja ističu da će zbog ovakvog odnosa "Bos agro fuda" davati preporuku proizvođačima, članovima udruženja, da u narednom periodu ne predaju malinu i kupinu u ovu hladnjaču. 

 

(Srna) 

 

Ne propustite