REZULTATI ISTRAŽIVANJA

CCI: Zabilježena nova zapošljavanja, najčešće bez konkursa

Objavljeno:10.11.2017 - 12:16
A A A Times Arial

Istraživanje koje su tokom prve polovine ove godine proveli predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) pokazalo je da je u 71 posto anketiranih javnih ustanova, primarno u zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima i vanbudžetskim fondovima, bilo novog zapošljavanja, najčešće bez konkursa.

-Posmatrajući generalno javni sektor, broj tih novozaposlenih dostiže cifru od nekoliko hiljada - ustvrdio je Denis Telić iz CCI-a.

U izvještaju CCI-a, koji je danas predstavljen u Banjoj Luci, navodi se da će za plaće iz budžeta RS-a ove godine biti izdvojeno više od 718 miliona KM ili oko trećine novca od poreskih prihoda.

Nalazi monitoringa CCI-a pokazuju da je proces zapošljavanja generalno netransparentan, odnosno iznosi 40,5 na skali od 0 do 100. Taj indeks je 2,5 puta manji u odnosu na stanje kojem težimo - da se svi konkursi objavljuju na web stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u dnevnim novinama, da su svi kriterijumi za ocjenjivanje na konkursu dostupni kandidatima, da se sastavi komisija objave tokom faze raspisivanja konkursa te da se vrši imenovanje i zapošljavanje najbolje rangiranih kandidata.

Predstavnici CCI-a su upozorili da u javnim ustanovama, institucijama i preduzećima, obuhvaćenim istraživanjem, u kojima postoje javni konkursi, u 57 posto slučajeva “intervju” s kandidatima presuđuje pri zapošljavanju, često bez jasnih kriterija i procedura.

Zbog toga se odlučivanje svodi na ličnu procjenu članova komisija, pa nije rijetkost da za isti odgovor, jedan član komisije daje maksimalan broj bodova, a drugi minimalan.

Dodatni problem predstavlja način formiranja konkursnih komisija.

Zbog svega smatraju da je neophodno u što skorijem periodu izmijeniti ili usvojiti novi Zakon o državnoj/javnoj službi na svim nivoima vlasti u skladu s SIGMA principima reforme javne uprave te detaljnije urediti konkursnu proceduru kako bi se osiguralo da posao u javnoj upravi dobiju najbolji kandidati.

U CCI-u smatraju da je u javnu upravu u cijeloj BiH neophodno što hitnije uvesti pravilo izbora najkvalitetnijih kandidata te da je zapošljavanje u javnom sektoru potrebno svesti na neophodan minimum s težnjom da broj uposlenih prati evropske standarde, prenosi Fena.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!