Crnadak: Građani BiH će od 1. januara 2018. putovati u Kinu bez viza

Bosna i Hercegovina
Crnadak: Građani BiH će od 1. januara 2018. putovati u Kinu bez viza
.

 Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak očekuje da od 1.januara naredne godine građani BiH putuju u Kinu bez viza.

Crandak je za Fenu pojasnio da je Prijedlog sporazuma o međusobnom ukidanju viza, usvojen jučer na sjednici Vijeća ministara BiH, rezultat razgovora, koji s kineskim predstavnicima traju već duži period.

Ostalo je još da ovaj sporazum potvrdi Predsjedništvo BiH, a Crnadak očekuje da bude potpisan tokom njegovom susreta s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, 27.novembra, u Budimpešti, na velikom samitu "1+16" Kine i jugoristočne Evrope.

Nakon toga uslijedit će verifikacija ovog dokumneta u Parlamentranoj skupštini BiH.

Šef bh. diplomatije je naglasio da je Kina najmnogoljudnija zemlja, te jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu.

-Mislim da će mogućnost da se u Kinu putuje bez viza značajno pomoći da se brže razvijaju međusobni odnosi te da, između ostalog, mnogo više naših proizvoda nađe prostor na kineskom tržištu i da će ovaj sporazum imati i druge brojne dobre efekte za sve u BiH - rekao je Crnadak za Fenu.

Sporazumom se olakšavaju putovanja državljanima dvije zemlje koji imaju važeće pasoše, te doprinosi razvoju ekonomije, kulture i turizma.

Ne propustite