Genijalne košnice iz kojih se med izvlači „na česmu“ bez smetnje pčelama

Arhitektura i dizajn
Genijalne košnice iz kojih se med izvlači „na česmu“ bez smetnje pčelama
.

Često imamo prilike pisati o nevjerojatnim idejama i proizvodima koji ljudima mogu promijeniti život na bolje, no sada imamo čast predstaviti najnoviju vrstu košnice s kojom se med bez ikakva problema izvlači uz pomoć slavine ne uznemiravajući populaciju pčela unutar same nastambe.

Australijski dvojca otac Stuart i sin Cedar Anderson su zadnjih deset godina svog života pokušavali pronaći način na koji će pčelarstvo postati dostupno svima, s kojim će ljudi moći uživati u takozvanom „sirovom medu“ bez ometanja malenih pčela. Njima je na umu bila pomisao kako treba osmisliti košnicu iz koje bi se vadio med bez da se ona otvara. Tipične košnice se moraju rastvoriti, pčele se dime kako bi se smirile, med se struže i vrca s okvira, iz njega se vadi med, nakon toga se očišćeni okviri vraćaju u košnicu i ona se zatvara. Taj proces je stresan za pčelare i pčele podjednako.

Andersonovi su do sada imali brojne ideje no ni jedna ih nije u potpunosti zadovoljavala, jer nikako nije zadovoljavala pretpostavku kako s najboljom košnicom moraju biti zadovoljni i pčelari i pčele.

No prije nepunih mjesec dana su shvatili kako je najbolje rješenje u kompletnom redizajniranju saća koje bi trebalo biti pokretno kako bi se med bez imalo smetnje mogao izvaditi iz košnice, na kraju su su dodali malene plastične ventile na koje se lako dodaju čiste plastične cijevi uz pomoć kojih med istječe iz zatvorene košnice. Za to vrijeme pčele ostaju u košnici, te bez smetnje nastavljaju raditi svoje svakodnevne „poslove.“

Nakon izvlačenja meda, saće se uz pomoć jednog pokreta ključa, vraća na svoje mjesto, te pčele ponovno mogu početi puniti košnicu s medom.

Ova ideja je nevjerovatna i po tome što dozvoljava pčelarima čisto izvlačenje meda te im omogućava nadgledanje zajednice i uzimanje meda po okvirima, što znači da se svaka vrsta meda može izdvojiti bez doticaja s vrstama meda napravljenih u drugim okvirima koji u sebi imaju propolis i ukus od drugih cvjetnih nektara.

Takozvana Flow Hive bi trebala zaživjeti nakon skupljanja dovoljno novca za masovnu proizvodnju kako bi cijena bila pristupačna, a materijali vrhunski, te kako bi košnice mogle potrajati desecima godina bez ikakvih popravaka ili preinaka, piše Atma.hr.

Andersonovi su ovako objasnili svoj proizvod na zajedničkoj stranici:

Iznimno smo uzbuđeni što vam možemo predstaviti izum koji će vam omogućiti uživanje u svježem medu bez otvaranja košnice. Naša košnica omogućava smanjenje stresa kako za pčelare tako za pčele.“

 

Ne propustite