Putin optužio SAD za izmišljanje navoda protiv ruskih sportista

Svijet
Putin optužio SAD za izmišljanje navoda protiv ruskih sportista
.

Predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je optužio Sjedinjene Države za izmišljane navoda o dopingovanju ruskih sportista kako bi pokušali da utiču na ruske predsjedničke izbore u narednoj godini na kojima se očekuje njegova uvjerljiva pobjeda.

- U reakciji na naše navodno mješanje u njihove izbore, oni žele da stvore probleme za izbore za predsjednika Rusije - izjavio je Putin u uralskom gradu Čeljabinsku.

Putin nije objavio da li će se natjecati na martovskim izborima ali se u širokoj javnosti očekuje da se on natječe i da produži svoj mandat u Kremlju do 2024.

 - Evo šta me brine: Olimpijada počinje u februaru, a kada su naši predsjednički izbori? U martu - izjavio je Putin fabričkim radnicima.

- Postoji snažna sumnja da se sve to dešava u cilju stvaranja situacije koja bi nekima koristila, izazivanja razočarenja među sportskim simpatizerima i sportistima zbog navodnog učešća države u kršenju sportske etike - kazao je ruski čelnik.

Putin je održao govor uoči puta u Vijetnam, gdje će učestvovati na samitu APEC-a i očekuje se da se tu sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država su zategnuti zbog američke istrage u kojoj su optuženi Trumpovi savjetnici za tajne sastanke sa zvaničnicima povezanim s Kremljom.

Rusija odlučno negira navode o mješanju u američke izbore prošle godine koji su doveli Trumpa na vlast.

Putin je održao govor nakon što je Ruski skijaški savez danas objavio da su ruski kros-kantri skijaši proglašeni krivim za dopingovanje od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

U izvještaju iz 2016. godine koji je pripremila Svjetska antidopinška agencija iznose se navodi o dopingovanju ruskih sportista pod sponzorstvom države između 2011. i 2015. godine.

Rusija je negirala da ima bilo kakav državni sistem sponzoriranja dopinga.

- Rusija nikada nije imala, i nadam se, nikada neće imati sistem državnog sponzoriranja dopinga za koji je optužena - izjavio je danas Putin, prenosi AFP.

Ne propustite