BOLE LI VAS ZGLOBOVI? Artitis ih može potpuno UNIŠTITI, a ove namirnice su BORCI PROTIV OVE UPALNE BOLESTI!

Porodica i zdravlje
BOLE LI VAS ZGLOBOVI? Artitis ih može potpuno UNIŠTITI, a ove namirnice su BORCI PROTIV OVE UPALNE BOLESTI!
.

Pojam artritisa obuhvaća skupinu bolesti koje uzrokuju bol, oticanje i ukočenost zglobova, a pogađa osobe svih dobnih i etničkih skupina. Postoje brojne vrste artritisa od kojih su zasigurno najpoznatiji reumatoidni artritis, autoimuna bolest, te osteoartritis, koji nastaje zbog istrošenosti zglobova.


Artritis
Redovno uzimanje antioksidansa dovodi do smanjenja boli i ukočenosti zglobova. Ako imate artritis, jedite lanene sjemenke.


Hrana

Srećom, mnoge namirnice mogu pomoći u smanjenju bolova u zglobovima. Primjerice, rezultati jednog istraživanja pokazuju kako je kod 24% oboljelih od reumatoidnog artritisa prehrana imala važan utjecaj na simptome ove bolesti.

U nastavkuž donosimo listu namirnica koje pokazuju blagotvorno djelovanje na simptome artritisa.


Bobičasto voće

Bobičasto voće, kao što su borovnice, jagode, ogrozd, brusnice, goji bobice, ali i višnje i trešnje, riznica su bioaktivnih nutrijenata koji štite kolagen, važnu gradivnu komponentu kostiju, mišića, tetiva i zglobova.

 

Brokula

Nije tajna da je brokula jedno od najzdravijih povrća koje poznajemo. Ona sadrži i sulforafan, tvar za koja su istraživanja pokazala kako posjeduje protuupalna svojstva.


Češnjak

Češnjak se može pohvaliti značajnim protuupalnim svojstvima, a konzumacija ove blagotvorne namirnice se čak povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja osteoartritisa.

 

Đumbir

Iako je potrebno provesti još studija, dosadašnja istraživanja pokazuju da đumbir smanjuje simptome artritisa, kao i upalna stanja.


Maslinovo ulje

Dokazano je da maslinovo ulje smanjuje upalu, može smanjiti rizik od razvoja artritisa, a neka istraživanja čak pokazuju kako može usporiti njegovu progresiju i ublažiti simptome.

 

Riba

Prehrana koja obiluje masnom ribom poput lososa, skuše i srdele blagotvorno djeluje na smanjenje simptoma ove bolesti. Naime, masna riba bogata je omega – 3 masnim kiselinama i vitaminom D koji utječu na smanjenje upale i ublažavanje simptoma artritisa.

 

Špinat

Ovo lisnato povrće bogato je antioksidansima, poput kamferola za kojeg je dokazano da može smanjiti upalu i usporiti progresiju osteoartritisa.

(Novi.ba/ Zdrava krava)

Ne propustite