OZBILJNE POSLJEDICE: Ako često nađete ZELENI DIO na čipsu, NIPOŠTO ga ne jedite, a EVO ZAŠTO!

Zanimljivosti
OZBILJNE POSLJEDICE: Ako često nađete ZELENI DIO na čipsu, NIPOŠTO ga ne jedite, a EVO ZAŠTO!
.

Svi smo barem jednom pronašli čips sa zelenim dijelom i ne obraćajući puno pažnje, mi bismo ga i pojeli .

Prema istraživanju, zelena boja se javlja zbog hlorofila.

Hlorofil je hemikalija koja čini većinu biljaka zelenom. To se koristi i da bi se apsorbirala sunčeva svjetlost u procesu poznatom kao fotosinteza.

Krompir obično raste pod zemljom, ali ako su dijelovi počeli rasti iznad zemlje počnu dobijati bolesno zelenu boju, kada je dio izložen suncu.

Hlorofil može sadržavati solanin – toksin koji može, u umjerenim dozama izazvati mučninu, proljev, povraćanje, srčane aritmije, te u teškim slučajevima paralize, hipotermije i smrti.

Prilično zastrašujuće zar ne? Ali nije tako loše kao što se čini.

Prosječna osoba bi trebala pojesti cijeli zeleni krompir prije nego što se pojavi bilo koji od ovih simptoma.

Ne propustite