OVO NISTE ZNALI: Evo kako su poznate jugoslovenske grupe dobile imena

Show
OVO NISTE ZNALI: Evo kako su poznate jugoslovenske grupe dobile imena
.

 Za njih ste sigurno svi čuli, ali niste razmisljali o nazivima. Otkrivamo vam kako su nastala imena nekih od najpoznatijih jugoslovenskih grupa:

Atomsko sklonište se prije dolaska Boška Obradovića zvalo Jovo nanovo, ali je Obradović procjenio da je ime pomalo neozbiljno i nazvao Brunu Langera da prijedloga pronađe ono pravo, odgovarajuće. Obradovićevi čudesni prijedlozi su išli otprilike ovim redoslijedom:

Ista djetinjstva, Liftekspres, 9 po Merkaliju, Atomsko sklonište.

Stoj, reče Langer, to, to je pravo ime.

Riblja čorba- Glavno jelo bi mogla biti Pekinška patka, Čontin kulinarski specijalitet nastao skraćivanjem jednog imena nastalog, opet, iz obične šale: Pekinška patka u karamel sosu s dvije mandarine, da, dobro ste pročitali.

Za dezert smo ostavili velike ali Divlje jagode. Lipovača je želio neku voćku, ali da uz nježno ime ide i nešto kontra, to jest divlje, pa su mu jagode bile nekako najprikladnije i najbolje.

Međutim, nisu sva imena nastala po hrani, što znači da ima rokera koji se, umjesto da traće vrijeme na gomilanju suvišnih kilograma, radije opredeljuju za čitanje ili pisanje lijepe književnosti.

Azra nosi ime po Heineovoj čudesnoj pjesmi “Azra”

Bijelo dugme po pjesmi Kad bi bio bijelo dugme, koju su oni snimili u vrijeme kad su se zvali Jutro.

Ne propustite