Mogherini: O iranskom nuklearnom sporazumu nema novih pregovora

Svijet
Mogherini: O iranskom nuklearnom sporazumu nema novih pregovora
.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini upozorila je u utorak da se o iranskom nuklearnom sporazumu nikada ne može ponovo pregovarati, dok je zatražila od američkih poslanika da ne pokušaju da "raspakuju" sporazum.

Predsjednik Donald Trump poručio je Kongresu da više ne može "potvrditi" da je sporazum iz 2015. godine u američkom nacionalnom interesu, ostavljajući njegovu sudbinu u rukama skeptičnih senatora.

Mogherini je stoga doputovala u Washington - dok Trump i njegov državni sekretar Rex Tillerson obilaze Aziju - kako bi razgovarala s poslanicima na Capitol Hillu.

Insistirajući da Beruxelles ne želi da se mješa u američku politiku, ona je poslala jasnu poruku da se Evropa protivi svakom novom američkom zakonu koji bi prekršio odredbe sporazuma.

Senator Bob Corker, čelnik uticajne senatske komisije za vanjsku politiku, i njegov republikanski kolega i rastuća zvijezda američke politike, senator Tom Cotton rade na takvom zakonu.

Iako još nije finaliziran - a njegove pristalice insistiraju da je stvoren kako bi ojačao provedbu iranskog nuklearnog sporazuma umjesto da je uništi - protivnici strahuju da će učiniti upravo to.

Obraćajući se novinarima nakon razgovora s američkim poslanicima, Mogherini je izjavila da je tražila i dobila uvjeravanja da će prijedlog zakona održati Sjedinjene Države "u povinovanju sporazumu".

- Razmjenili smo mišljenja s poslanicima o potrebi da budemo sigurni, prije nego što se prijedlog zakona predstavi, da njegov sadržaj ne predstavlja kršenje sporazuma. Ponovni pregovori nisu opcija - kazala je ona, insistirajući da Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija neće ponovo procjenjivati 12 godina složene međunarodne diplomatije zbog američkih briga, prenosi AFP.

Ne propustite